Exclusief voor abonnees

Geen Marokkaan komt eigen land nog binnen: wereldwijd 27.850 Marokkanen gestrand

Een groepje Marokkanen demonstreert op 11 mei voor het Marokkaanse consulaat in Algeciras (Spanje).
Een groepje Marokkanen demonstreert op 11 mei voor het Marokkaanse consulaat in Algeciras (Spanje).
Marokko is waarschijnlijk het enige land in de wereld dat na de corona-uitbraak ook zijn grenzen heeft gesloten voor eigen onderdanen. En dus zitten er wereldwijd 27.850 Marokkanen vast op luchthavens, in hotels en haastig gehuurde appartementen. “Ons dochtertje van 1,5 zit nog in Marokko.”

Het was bedoeld als een korte vakantie. Soufiane (34) en zijn vrouw Lilia (34) staken de Straat van Gibraltar over, van Marokko naar Spanje, met het idee dat ze een paar dagen van huis zouden blijven. Maar toen ze op 13 maart de ferry terug wilden nemen, bleek de grens plotseling gesloten. En dat bleef zo, tot op de dag van vandaag.

“Ineens konden we niet meer terug”, vertelt Soufiane via de telefoon aan onze collega’s van De Volkskrant. “We werden er totaal door overvallen. Het ergst is: ons dochtertje van 1,5 is in Marokko. We zijn nu al ruim twee maanden van elkaar gescheiden.”

Je hebt 15% van dit artikel gelezen
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Bruno Draulans

    Wat zijn dan "eigen onderdanen"? Marokanen die vb in Belgie wonen maar geen belg zijn? In principe zijn dat ook Marokaanse onderdanen en in die zin is die maatregel dan wel gegrond, dat die categorie niet naar familie in Marokko mag gaan.

  • Ludwig Vanden Boer

    Ze hebben gelijk. Veel slimmer en beter dan hier. Hoeveel vuiligheid hebben wij binnengehaald tezamen met de gerepatrieerden? Beter 1 persoon of familie in quarantaine in een vreemd land dan dan een nieuwe corona-stam met honderden nieuwe zieken tot gevolg in eigen land.

  • Henri MERTENS

    Geen probleem , wij zullen ze wel opvangen zie terughalen dubbele nationaliteiten