Geen koper te vinden voor omstreden aquarellen van ‘A. Hitler’

Er heeft zich geen enkele koper gemeld voor de vijf aquarellen die naar verluidt geschilderd zijn door Adolf Hitler. De werken gingen gisteren onder de hamer bij een veilinghuis in het Duitse Neurenberg. Er was vooraf veel ophef over de veiling.

Buiten de aquarellen waren nog meer objecten te koop die van Hitler zouden zijn geweest. Zo werden er een rieten stoel versierd met een hakenkruis, een tafelkleed en een vaas geveild. Voor de rieten stoel bleek ook geen interesse. Het tafelkleed en de vaas vonden wel een nieuwe eigenaar. Daarvoor werd respectievelijk 630 euro en 5.500 euro betaald.

De veiling deed veel stof opwaaien in Duitsland. Vorige week nam de Duitse politie nog 64 andere kunstwerken van het veilinghuis in beslag omdat er getwijfeld werd aan de echtheid van de werken. Het ging om aquarellen, tekeningen en schilderijen die eveneens door ‘A. Hitler’ of ‘A.H.’ gesigneerd werden. Bij de vijf aquarellen die gisteren werden geveild, bestonden die vermoedens van vervalsing niet.

Mogelijk twijfelden geïnteresseerden toch aan de echtheid van de vijf aquarellen of wellicht vonden ze de prijs te hoog: de bieding voor het goedkoopste werk begon op 19.000 euro, het duurste schildering moest minimaal 45.000 euro opleveren. 

‘Stijl- en smakeloos’

De burgemeester van de Duitse plaats was uiterst ongelukkig met de veiling en noemde het gebeuren een ‘stijl- en smakeloze vertoning. Een woordvoerster van het veilinghuis benadrukte dat de werken niets te maken hebben met politieke voorkeuren. “De geïnteresseerde partijen zijn internationale kunstverzamelaars zonder een slechte achtergrond.”

Kopers kunnen zich de komende tijd nog bij het veilinghuis melden om de werken onderhands over te nemen.

AFP
AFP
AFP2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Rudy Moons

    Amateuristisch? Van de vele z.g kunstwerken door hetgeen men nu noemt kunstenaars waar men duizenden euro's aan betaald die het kunstgehalte hebben van hetgeen men even goed bv. kan terug vinden aan de muren van een kleuterschool dus gemaakt door kleuters wel deze zijn zeker voor bepaalde niet amateuristisch te noemen maar kunst.

  • Herwig Laenen

    Wie zou ooit geld hebben betaald voor dat amateuristisch geklungel voor Hitler bekend werd?