Geen kerstversiering of cadeaus: verschillende Chinese steden voeren strijd tegen Kerstmis op

AFP
Verschillende Chinese steden, scholen en overheidsinstellingen hebben burgers dit jaar verboden Kerstmis te vieren. De autoriteiten willen niet dat de burgers zich bezighouden met “westerse festiviteiten, maar wel met de traditionele Chinese cultuur”, zo schrijft de Britse krant ‘The Guardian’ vandaag.

De lokale autoriteiten van de stad Langfang, in het noorden van China, hebben alle kerstdecoratie uit winkels laten halen. Daarnaast is het voor verkopers verboden om kerstartikelen aan te bieden. Volgens ambtenaren geldt de maatregel om de “stabiliteit in de stad te bevorderen”. Ook in Changshan, in het centrum van de provincie Hunan, willen de autoriteiten niet dat de inwoners Kerstmis vieren. Zo is het verboden in scholen om kerstversiering op te hangen en elkaar cadeaus te geven tijdens de kerstperiode. 

Op de Chinese sociale netwerksite Weibo benadrukte een leraar dat het verboden is om kerstfeestjes bij te wonen of kerstwensen te verspreiden via sociale media. “Leerkrachten moeten de studenten kennis bijbrengen over de traditionele, Chinese cultuur en hen ertoe brengen om overzeese festiviteiten, zoals Kerstmis, af te zweren”, schreef de leraar. 

De Britse krant ‘The Guardian’ merkt echter op dat het niet in alle Chinese steden verboden is om Kerstmis te vieren. Zo kunnen Chinezen ongestoord kerstshoppen in Shanghai en in de hoofdstad Peking.

Traditionele Chinese cultuur

Volgens het Amerikaanse persbureau AP treedt de Chinese overheid steeds hardnekkiger op tegen christelijke kerken. Zo viel de politie vorige week binnen bij een bijbelstudiegroep voor kinderen in Guangzhou. Bovendien werden begin deze maand honderd kerkgangers gearresteerd in Chengdu. Het christendom is officieel erkend in China, maar religieuze activiteiten worden door de overheid enkel toegestaan op officieel erkende plaatsen.

De strijd tegen Kerstmis is “geen aanval op het christendom”, zo berichten verschillende Chinese commentatoren. “Maar gaat het eerder over de manier waarop lokale overheden omgaan met de richtlijn van de communistische partij om de traditionele Chinese cultuur te herwaarderen”. 

“In heel wat andere landen wordt tegenwoordig toch ook het Chinees Nieuwjaar gevierd. We zien dat feest hier zelfs als een succesvol exportproduct”, schrijft de populaire Chinese commentator Wuyue Sanren. “Vanuit dezelfde houding zouden wij vervolgens ook geen probleem mogen hebben om hier in China Kerstmis te vieren. Het is een kwestie van zelfvertrouwen. Als we geloof hebben in onze eigen cultuur, hoeven we ons niet bedreigd te voelen door feesten uit het Westen.”
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Christine Laevers

    Moeilijke denkoefening. De Chinese cultuur is ouder en rijker dan de onze, dat staat vast. Zelfs bij ons is kerstmis dikke commerce. En ja, als al mijn kerstballen gesneuveld zijn, koop ik er geen nieuwe.Zo simpel is dat.

  • Herman Schryvers

    Bjjna alle kerstversiering komt uit China dus kerstversiering vandaar gewoon bannen in Europa .wa gaan ze dan doen met hun inkomsten verlies en banen verlies.

  • Jan Verstrepen

    En hier maar achter het gat lopen van die Chinezen die intussen heel onze industrie om zeep helpen, straks blijven er alleen nog jobs over om pakjes rond te dragen.