Geen inburgering, dan geen verblijfsvergunning in Nederland

ANP XTRA
Vreemdelingen die in Nederland hun inburgeringsexamen niet halen, hebben ook geen recht op een vergunning voor een voortgezet verblijf in Nederland. Dat heeft de Nederlandse Raad van State bepaald. 

Maar als de vreemdeling in kwestie kan bewijzen dat hij of zij alles heeft gedaan om het examen te halen, maar het desondanks niet is gelukt, mag de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid de vergunning niet weigeren.

De raad deed uitspraak in de zaken van twee vreemdelingen die een tijdelijke verblijfsvergunning hadden voor verblijf bij een familie- of gezinslid in Nederland. Toen zij na ruim vijf jaar een verblijfsvergunning voor voortgezet verblijf aanvroegen, wees de staatssecretaris die af, omdat ze het inburgeringsexamen niet hadden gehaald.

Dat is op zich geoorloofd. "Maar de verplichting om zo'n inburgeringsexamen te halen mag niet verder gaan dan nodig is om het doel ervan te bereiken, namelijk om de integratie van vreemdelingen makkelijker te maken", oordeelt de raad.
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Anita Billen

  Hoog tijd om dit in België en alle Europese landen toe te passen. Die Nederlanders zijn een pak slimmer dan onze politiekers.

 • Bernd Vaes

  Wat een verschil met de voormalige staatssecretaris Francken! Francken denkt enkel aan repressie en vertikt het om de inburgering te steunen.

 • PATRICK VAN STEEN

  In Nederland weten ze van aanpakken. Ik vermoed dat het in Belgie pas rond 2025 in voege zal zijn. De nog resterende autochtone Belgen krijgen dan geen verblijfsvergunning meer als ze geen basiskennis hebben van het Arabisch.

 • patrick morel

  Daar zijn ze realistisch, hier modderen ze aan. De raad van de strate hier te lande weet dat al maar al die politieke benoemingen in onze raad van state die politiek correct willen zijn maken er een potje van.