Geen honden meer in Riyad wegens risico op contact met vrouw

De Saoedische overheid heeft in de hoofdstad Riyad de handel in huisdieren op morele gronden verboden. Ook een wandeling met een viervoeter in het openbaar zit er niet meer in voor de bewoners van Riyad. Dat berichtte krant Arab News vandaag.

'Ommetje' maken
De behoeders van de islam nemen er blijkbaar aanstoot aan dat vooral jongemannen een 'ommetje' maken als alibi gebruiken om vrouwen aan te spreken. Contacten tussen mannen en vrouwen, die niet met elkaar gehuwd of verwant zijn, zijn in Saoedi-Arabië grondwettelijk verboden.

Sharia
In het islamitisch koninkrijk heerst een bijzonder strenge versie van de sharia, het islamitisch recht. In de provincie Mekka werd de handel in honden en katten een jaar geleden al verboden. De gouverneur van Riyad, prins Sattam, had zich bij de overname van het verbod in zijn provincie op een juridisch advies van de Raad van Hoge Schriftgeleerden gebaseerd.

Westerse voorbeelden nabootsen
De geestelijken ergeren zich vooral aan jongeren die met hun honden een wandeling maken en daarbij "westerse voorbeelden nabootsen en gezinnen met kinderen angst aanjagen", luidt het in het krantenbericht.

Onrein
Ook dat mannelijke diereneigenaars hun viervoeters graag als voorwendsel gebruiken om met vrouwen een gesprek te kunnen aanknopen, was hen niet ontgaan. Honden worden in de islamwereld bovendien als onrein beschouwd, en mogen enkel voor de jacht of voor bewakingsdoeleinden gehouden worden.

Felle kritiek
Het officiële optreden tegen het houden van huisdieren stoot in Saoedi-Arabië, waar ook andere levensgebieden aan strenge reglementeringen zijn onderworpen, op felle kritiek. De commentator van Arab News noemde de zaak een "Don Quichotachtige campagne" van de behoeders van de islam in hun strijd tegen vermeende laster. Ook bestaat er twijfel over de haalbaarheid van het verbod. (belga/mvp)

UNKNOWN