Geen hersteloperatie van maagdenvlies meer in Nederland

Illustratiefoto.
iStock Illustratiefoto.
Operaties die ervoor moeten zorgen dat meisjes maagd lijken in hun huwelijksnacht, zijn voortaan taboe in Nederland. Artsen hebben afgesproken zulke maagdenvlieshersteloperaties niet meer uit te voeren. Blijkt dat toch te gebeuren, dan dreigt de regering met een verbod. In België zijn de herstelingrepen wel toegelaten.

Gynaecologen zijn heel terughoudend om het weefsel in de vagina zo te hechten dat het kan bloeden bij de eerstvolgende seksuele gemeenschap. Toch staan families uit traditionele culturen er soms op dat een vrouw als ‘maagd’ het huwelijk ingaat en eisen daarvan bebloed beddengoed als ‘bewijs’. Als vrouwen daardoor in het nauw komen, maken artsen soms nog een uitzondering.

Daar wil de Nederlandse regering vanaf. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd zal controleren of artsen zich aan de afspraak houden. Als het toch nog tot maagdenvliesoperaties komt, moeten ze misschien maar verboden worden, melden minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid en Sander Dekker van Rechtsbescherming aan het parlement.

Goedele Liekens (Open VLD), seksuologe en federaal parlementslid reageerde al op de beslissing van Nederland in het Radio 1-programma Nieuwe Feiten. Ze noemt de maagdenvlieshersteloperatie een “fake operatie”. De dokters zouden zo kort voor het huwelijk een draadje naaien dat vanzelf zou verdwijnen waardoor de vrouw terug bloedt. Wel heeft ze begrip voor de artsen die het doen. Liekens laat weten dat ze aan een wetsontwerp werkt om de maagdenvlieshersteloperaties ook bij ons te voorkomen.

De Nederlandse minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge.
ANP De Nederlandse minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge.

Bestrijding praktijken traditionele culturen

De Jonge en Dekker willen niet alleen maagdenvliesoperaties, maar ook andere praktijken uit veelal traditionele culturen bestrijden waarvan vooral vrouwen het slachtoffer zijn. Zo is voortaan geen enkel kindhuwelijk in Nederland meer rechtsgeldig.

Kinderen mogen in Nederland al langer niet trouwen. Maar wie bijvoorbeeld in het buitenland met een minderjarig meisje trouwde, kon dat huwelijk in Nederland laten erkennen. Beide echtelieden moesten dan inmiddels wel meerderjarig zijn. Omdat deze huwelijken vaak niet helemaal uit vrije wil worden gesloten, maakt Dekker aan die erkenning een einde. In België kunnen personen onder de 18 jaar trouwen, mits toestemming van een rechtbank. 

Vrouwenbesnijdenis

De politie op vliegvelden wordt getraind om meisjes te herkennen die in het buitenland mogelijk een besnijdenis wacht. De agenten kunnen deze meisjes zo onderscheppen voor ze het slachtoffer worden van deze genitale verminking. Meisjes die beseffen wat hun boven het hoofd hangt, moeten gemakkelijker om hulp kunnen vragen.

Ook gemeenteambtenaren moeten oplettender worden. Zij worden getraind om kindhuwelijken, polygamie en huwelijksdwang eerder en beter op te merken.
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • piet devlieger

  Waarom zou je een maagdenvliesreconstructie doen ? Als ze volgens hun geloof maagd moeten zijn dan moeten ze gewoon maar ervoor zorgen dat ze maagd blijven, hé. Wat is dat nu voor onzin ?

 • Tamzin Andersen

  Moet in heel Europa ingevoerd worden. Maar hoe herken je een meisje dat waarschijnlijk in het buitenland besneden zal worden en hoe kan je dit voorkomen ?

 • Elle Devee

  Goed zo. Mag hier ook ingevoerd worden.

 • Nils De Vriendt

  Van mij mag dit uitgevoerd worden maar ik wil niet dat er ook maar 1 euro belastinggeld naartoe gaat.