Geen genade voor varkensboer die Kortrijkse rugzaktoeriste ontvoerde en dagenlang verkrachtte: 18 jaar cel

Varkensboer Gene Charles Bristow (links) en zijn slachtoffer Davine A. (rechts).
RV/Stephanie Romans Varkensboer Gene Charles Bristow (links) en zijn slachtoffer Davine A. (rechts).
Een Australische varkensboer die twee jaar geleden een West-Vlaamse rugzaktoeriste (toen 24) ontvoerde, vastketende en gedurende twee dagen verkrachtte in een stal, heeft op geen genade hoeven te rekenen van de rechter. Gene Charles Bristow (54) – die tijdens zijn proces geen enkele spijt toonde voor wat hij had gedaan – kreeg een celstraf van 18 jaar.

De man was in maart al schuldig bevonden aan de feiten en toonde volgens Australische media geen enkele emotie toen rechter Geraldine Davison zijn straf vandaag voorlas. Hij kan ten vroegste na 12 jaar en 6 maanden vrijkomen. De tijd dat hij al in de cel heeft gezeten meegerekend, betekent dit dat hij daarvoor ten vroegste in 2029 in aanmerking komt.

Zoekertje

De feiten waren dan ook bijzonder ernstig. Bristow reageerde in februari 2017 op een zoekertje van Davine A. uit Heule, een deelgemeente van Kortrijk. De jonge vrouw was op rondreis in Australië en zocht via advertentiewebsite Gumtree tijdelijk werk op een boerderij om iets bij te verdienen.


Volgens de rechter loog de landbouwer de West-Vlaamse vrouw voor om haar naar zijn boerderij in Meningie te lokken, zo’n 150 kilometer ten zuidoosten van Adelaide. Daar ketende hij haar in een smerige stal vast aan handen en voeten. “Dat moet een afschuwelijke ervaring voor haar geweest zijn”, aldus rechter Davison. “Ze lag op een vuil bed en moest een rooster gebruiken als toilet. Je nam haar mobiele telefoon af en liet die verdwijnen. En je liet haar helemaal alleen achter. Je verkrachtte haar ook verschillende keren.” (lees hieronder verder)

De stal waar de jonge vrouw werd vastgehouden door Gene Charles Bristow.
District Court De stal waar de jonge vrouw werd vastgehouden door Gene Charles Bristow.
De binnenkant van de stal waar de jonge vrouw werd vastgehouden door Gene Charles Bristow.
District Court De binnenkant van de stal waar de jonge vrouw werd vastgehouden door Gene Charles Bristow.
De binnenkant van de stal waar de jonge vrouw werd vastgehouden door Gene Charles Bristow.
District Court De binnenkant van de stal waar de jonge vrouw werd vastgehouden door Gene Charles Bristow.

Bristow dreigde ermee haar dood te schieten en vertelde haar – verzonnen – verhalen over corruptie bij de politie en hoe hij deel uitmaakte van een bende die jonge vrouwen ontvoerde en naar Sydney verscheepte. “Het is onmogelijk om je voor te stellen hoe alleen en kapot ze zich gevoeld moet hebben terwijl je haar vernederde en afbrak in een land dat vreemd voor haar was”, aldus de rechter, die ook zei dat het de moed, de vindingrijkheid en het praktisch denken van de jonge vrouw was die gemaakt hadden dat ze kon ontsnappen.

Kettingen

“Ze slaagde erin om de kettingen los te maken en haar computer te gebruiken om alarm te slaan”, ging ze verder. “Ze bleef de hele tijd onderdanig tegenover je en probeerde niets te doen dat je kon ergeren of irriteren.” De rechter verwees ook naar het getuigenis van de jonge vrouw tijdens het proces waarin ze had verteld dat ze zich als een slaaf of een dier had gevoeld. (lees hieronder verder)

Gene Charles Bristow tijdens de zoekactie naar de vermiste toeriste.
District Court Gene Charles Bristow tijdens de zoekactie naar de vermiste toeriste.

Volgens Davison toonde Bristow geen enkele spijt, ondanks de zware impact die hij had gehad op het leven van zijn slachtoffer. “Ze was voor ze je leerde kennen een extraverte en avontuurlijke vrouw, die de wereld rondreisde en van het leven genoot”, klonk het. “Door jou heeft ze nu het gevoel dat ze anderen niet meer kan vertrouwen.”

Volgens de rechter is de man een gevaar voor de maatschappij, niet alleen om wat hij deed maar ook omdat hij probeerde om alles verborgen te houden en zijn straf te ontlopen. Daarbij beschuldigde hij ook anderen.

Privé

Privé heeft Bristow volgens de rechter intussen ook de prijs betaald. Ze vertelde dat zijn huwelijk voorbij lijkt te zijn en dat zijn kinderen niets meer met hem te maken willen hebben. Zijn zoon getuigde zelfs tegen hem tijdens het proces. De man - die van Britse afkomst is - riskeert na zijn straf uitgewezen te worden naar Groot-Brittannië. 
43 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Albert Grisar

  18 Jaar? Waarom geen levenslang?

 • patrrik versys

  in Belgie zou hij al terug vrij zijn

 • Jan Delafontaine

  Is dat ginder 18 jaar in het echt, of 18 jaar op papier zoals hier?

 • Staf Goossens

  Beter dadelijk van de aardbodem laten verdwijnen dat gespuis.

 • Peggie Van Audenhove

  Minstens 20 jr, geen kans op vervroegde vrijlating en meteen na het uitzitten van zijn straf wordt hij Australië uitgezet. België mag zich een voorbeeld nemen aan het kordaat optreden van dit land. Als je alleen al ziet hoe streng ze zijn alvorens iemand hun land binnen te laten; chapeau!