Geen eredoctoraat voor Barroso: "Gevaarlijk linkse oud-maoïst"

José Manuel Barroso
REUTERS José Manuel Barroso
De Jagiellonische Universiteit in Krakau bestaat 650 jaar en rector Wojciech Nowak leek het een goed idee om die gebeurtenis luister bij te zetten met een passend eredoctoraat. Na overleg met enkele vooraanstaande professoren viel de keuze op José Manuel Barroso, de afscheid nemende voorzitter van de Europese Commissie. Daarmee ving de oudste Poolse universiteit twee vliegen in één klap: het is deze maand ook nog tien jaar geleden dat Polen lid werd van de Europese Unie.

Barroso was naar verluidt zeer gelukkig met zijn verkiezing. Hij beloofde zaterdag aanwezig te zijn om tijdens de 650ste verjaardag van de universiteit zijn eredoctoraat in ontvangst te nemen.

Maar dat was buiten de faculteit van Internationale en Politieke Wetenschappen gerekend, die het laatste woord had. Na een tumultueuze vergadering besliste een meerderheid van de hoogleraren de kandidatuur van Barroso af te wijzen. Het was, volgens de officiële lijn van de woordvoerder van de faculteit, niet de gewoonte eredoctoraten uit te reiken aan actieve politici. Maar er bleken ook andere factoren te spelen.

Tijdens het debat werd Barosso verweten een oud-maoïst te zijn, met gevaarlijke linkse opvattingen. Ook zou hij een aanhanger van 'gender' zijn, een begrip dat in de rest van Europa verwijst naar de studie van de sociaal-culturele verschillen tussen man en vrouw, maar door Poolse conservatieve kringen wordt beschouwd als een gevaarlijke ideologie, die verantwoordelijk is voor het toenemende aantal zelfmoorden, abortussen en pedofilieschandalen.

Rector Nowak kon niet anders dan zich neerleggen bij de beslissing van de faculteit.

Volgens Europees parlementslid Ryszard Legutko zou Barroso de handen mogen kussen van de hoogleraren, omdat hij alleen al voor een eredoctoraat in aanmerking werd genomen. Het is twijfelachtig of het zover zal komen, wanneer Barroso zaterdag in het gezelschap van de Poolse president naar Krakau komt. Hij zal niet met lege handen naar huis hoeven gaan. In plaats van een eredoctoraat krijgt hij een medaille met als opschrift 'Plus ratio quam vis', het motto van de universiteit. Dat betekent zoveel als: 'Laat de rede overwinnen'.

José Manuel Barroso
EPA José Manuel Barroso