Geen doorbraak bij nucleair overleg tussen VS en Noord-Korea

Bij de jongste gesprekken in Genève tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea over het omstreden kernwapenprogramma van Pyongyang is er geen doorbraak bereikt. "Ik kan niet zeggen dat we de kwestie hebben opgelost", zei de Amerikaanse onderhandelaar Christopher Hill donderdagnacht. "Het was in elk geval ook geen overleg waaruit beslissingen te verwachten vielen", aldus Hill.

Hij had gisteren op vraag van Pyongyang zijn Noord-Koreaanse collega Kim Kye Gwan ontmoet. De bedoeling was om een fundamentele discussie over de nagestreefde afspraken te voeren, had Hill vooraf verklaard. Bijna alle problemen zijn ter sprake gekomen, zei hij nu. Daarom waren het ook goede besprekingen. "Maar we zijn er nog niet, we moeten eraan voortwerken", aldus de Amerikaanse onderhandelaar.

Beide partijen werken aan de verklaring, die de groep van zes landen voor de ontmanteling van het Noord-Koreaanse atoomprogramma zal voorgelegd worden. Aan het proces nemen ook China, Zuid-Korea, Rusland en Japan deel. (belga/sd)

Christopher Hill
UNKNOWN Christopher Hill