Geen cel voor brand in bioscoop met 59 doden, wel boete van 7 miljoen euro

Bij de brand in 1997 kwamen 59 bioscoopgangers om het leven.(Archieffoto)
Twitter Bij de brand in 1997 kwamen 59 bioscoopgangers om het leven.(Archieffoto)
De eigenaars van een bioscoop in New Delhi, waar in 1997 59 mensen om het leven kwamen in een brand, moeten niet de cel in. Dat heeft een Indiase hoge rechtbank vandaag geoordeeld. Wel moeten ze aan de nabestaanden een bedrag van maar liefst 7 miljoen euro betalen.

Het hof bevestigde vorig jaar de veroordeling van de twee broers die eigenaar waren van de bioscoop, maar zei vandaag dat ze niet naar de gevangenis moeten. Sushil en Gopal Ansal moeten wel elk een boete betalen van 300 miljoen roepies.

In 2007 bevond een rechtbank in Delhi nog twaalf mensen schuldig, onder meer de Ansals, aan nalatigheid omdat ze de veiligheidsvoorschriften niet hadden nageleefd. Zo waren de uitgangen van de bioscoop geblokkeerd en stonden in de filmzaal zitjes die daar niet moesten staan. Ze beschuldigde de broers ervan dat ze meer belang hadden gehecht aan het verdienen van geld in plaats van aan de veiligheid van hun bezoekers en gaf hen de maximumstraf van twee jaar cel. Sushil Ansal zat vijf maanden in de cel, zijn broer 142 dagen.

Ze moeten de boetes die ze vandaag kregen binnen de drie maanden betalen. Het geld zal gaan naar de bouw van een traumacentrum.