Geen Britse verkiezingen meer voor brexit op 31 oktober

Boris Johnson, premier van Groot-Brittannië.
Photo News Boris Johnson, premier van Groot-Brittannië.
Mocht de Britse regering onder leiding van premier Boris Johnson vallen, worden er geen nieuwe verkiezingen meer gehouden voor de brexit op 31 oktober een feit wordt. Dat hebben zijn naaste medewerkers gezegd. 

Johnson werd in juli premier, vlak voordat de parlementsleden met vakantie gingen. De top van de grootste oppositiepartij, Labour, heeft herhaaldelijk aangegeven dat ze de regering-Johnson begin september, na de vakantie dus, ten val wil brengen.In de verwachting ligt dat tegenstanders van Johnson dan snel met een motie van wantrouwen komen. Momenteel beschikt die regering, de steun van tien Noord-Ierse gedoogpartners meegerekend, over een meerderheid van slechts één zetel.

De medewerkers van Johnson, die een regering aanvoert van enthousiaste voorstanders van het vertrek uit de Europese Unie, zeggen dat de premier “dagen na de brexit verkiezingen laat houden”. Want volgens de regels heeft de regering na het verlies van het vertrouwensvotum nog twee weken bedenktijd en kan ze proberen het parlement op andere gedachten te brengen en de kwestie opnieuw in stemming brengen. 

Als een akkoord uitblijft, moeten er nieuwe verkiezingen komen en daar is dan een periode van vijf weken voor vastgelegd waarin kandidaten zich kunnen voorbereiden en campagne voeren.

Voor de snelste manier om verkiezingen na een motie van wantrouwen te houden, moet de regering 4 september worden weggestemd, meteen na de vakantie in het Lagerhuis. Dan zouden er nog zeven weken voor een stembusgang zijn. Dan kan het parlement op 20 september worden ontbonden en kan de campagnetijd beginnen. 

Het is traditie dat de Britten op een donderdag stemmen. De eerst volgende donderdag die voor de verkiezingsdatum in aanmerking komt is dan 31 oktober, de dag dat het land de EU verlaat. Alleen als met die traditie wordt gebroken en Johnson dat graag wil, zou een stembusgang op vrijdag 25 oktober mogelijk zijn.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Guido Deville

    Robert Gerts, u hoopt en verheugt zich nu al enorm op een no-deal Brexit? Kan u ons a.u.b. preciseren welk voordeel u of, bij uitbreiding, Vlaanderen of BelgIë, op korte, middellange of lange termijn heeft bij een no-deal Brexit? Ik ben zeer nieuwsgierig.

  • Francois Fonteyn

    Robert, ben je niet beschaamd om zo een achterlijke prietpraat te verkondigen? Er zijn in het verleden contracten afgesloten geweest en deze dienen gerespecteerd en afbetaald te worden. Net zoals we kennen in echtscheidingen. Je zou moeten blij zijn met de EU, hierdoor zullen onze kinderen en kleinkinderen een mogelijkheid hebben om te kunnen bestaan. De EU zal in de toekomst kunnen optornen tegen US, Rusland, China en andere (in de toekomst) grote mogendheden, zover reikt uw verstand niet.

  • ROBERT GERTS

    Prima! En ik hoop op een NO DEAL Brexit! De EU heeft angst om het VK te verliezen! Met May aan het roer had de EU nog een grote bek, en toonde leedvermaak(Verhofstadt) Ditmaal zijn ze hun beste leger kwijt! Schadevergoeding eisen verdomme! Wie denkt de EU te zijn? Een cult ja. Erin is makkelijk, maar eruit bijna onmogelijk. Ik hoop dat andere landen volgen!