Geen Brits-Amerikaans handelsakkoord indien Noord-Ierse vrede in gevaar komt

Nancy Pelosi
AFP Nancy Pelosi
Er is "geen enkele kans" op een handelsakkoord tussen de Verenigde Staten en Groot-Brittannië indien de brexit het vredesakkoord voor Noord-Ierland in gevaar brengt. Dat heeft de Democratische voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, vandaag duidelijk gemaakt.

Pelosi reageert zo op verklaringen van nationaal veiligheidsadviseur John Bolton, die maandag tijdens een bezoek aan Londen zijn steun toezegde aan het voornemen van de Britse premier Boris Johnson om de Europese Unie desnoods zonder echtscheidingsakkoord te verlaten. Om Londen in zo'n scenario te ondersteunen, stelde Bolton een aantal snelle handelsdeals per sector in het vooruitzicht. 

Maar dat is dus zonder Pelosi gerekend. "Indien de brexit het Goedevrijdagakkoord ondermijnt, bestaat er geen enkele kans dat een Brits-Amerikaans vrijhandelsakkoord wordt goedgekeurd in het Congres", stelde de Democrate in een mededeling. "De Amerikanen hechten sterk aan de vrede die het Goedevrijdagakkoord heeft gebracht en die zal fel verdedigd worden in de twee kamers en door de twee partijen", vervolgt Pelosi. 

Het Amerikaanse parlement moet elk handelsakkoord goedkeuren. De Democraten maken de meerderheid uit in het Huis van Afgevaardigden. De regerende Republikeinen van president Donald Trump domineren de Senaat. 

Het echtscheidingsakkoord dat de vorige Britse regering met de EU onderhandelde, omvat een soort vangnetoplossing die te allen tijde moet vermijden dat er opnieuw grenscontroles ingevoerd worden tussen het Britse Noord-Ierland en EU-lidstaat Ierland. Zo'n grenscontroles zouden volgens waarnemers een risico inhouden voor het akkoord uit 1998, dat een einde maakte aan decennia van gewapend conflict tussen Republikeinse nationalisten, die ijveren voor Ierse hereniging, en unionisten, die vasthouden aan het Verenigd Koninkrijk.
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Fons Casteels

  "Ondermijnen" en "in gevaar brengen" zijn subjectieve begrippen, zeker in de politiek. De énige reden waarom Pelosi het handelsakkoord Engeland-Amerika wil opblazen, is omdat het akkoord een realisatie van Trump is. En omdat de heilige Obama de Britten net voor het brexit-referendum de les is gaan spellen: "stem tegen de brexit, want anders ben ik boos".

 • wim Goossens

  @ Chris Deckers : schrijf je die onzin om op te vallen en aandacht te krijgen of ben echt zo oliedom dat je nog geen verschil kent tussen 720.000.000 en 65.000.000 ... Of geloof jij ook zo'n fantast als BDW die ons probeert wijs te maken dat we een onafhankelijk Vlaanderen moeten maken, zonder Europese steun, zonder grote bedrijven, maar wel met veel armoede terug naar de tijd van priester Daems ...

 • Erwin Van Roy

  Chris Deckers jij droomt ook. Waarom zou de US plooien als die een akkoord sluiten met de UK dan zal dat zeker niet voordelig zijn voor de UK. En de EU heeft betere papieren dan de VS qua handel. Alleen word het hier nog steeds per land bekeken en niet op EU vlak. En wat gaat de UK voorstellen op vlak van handel. Denk jij echt dat landen als China. VS en India de UK nodig hebben. Neen die hebben de EU nodig veel grotere afzetmarkt.

 • Chris Deckers

  Zonder enige twijfel wél een handelsakkoord: met de EU zit USA al aan het plafond tenzij ze zelf méér willen importeren. Dus nieuwe deals zijn welkom, ook voor U.K. Pelosi zal bezwijken voor de kiezers wier handel en arbeidsplaatsen in het gedrang zouden komen. Kortom, zoals het hoort. EU of Rusland stellen simpelweg helemaal niets voor naast USA, India, China, Israel, U.K. EU-luchtbel zal leeglopen.

 • André Gijbels

  weeral bommen en granaten op komst in Noord-Ierland , als de grens gesloten word