Geen brexitdeal over scheidingsvoorwaarden

Jean-Claude Juncker en Theresa May.
Photo News Jean-Claude Juncker en Theresa May.
De Europese Unie en Groot-Brittannië hebben nog geen akkoord bereikt over de voorwaarden voor de boedelscheiding. Dat heeft Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker vandaag gezegd na afloop van een onderhoud met de Britse premier Theresa May. Juncker heeft er wel vertrouwen in dat er tegen de Europese top van eind volgende week een doorbraak kan bereikt worden.

"Ondanks onze inspanningen en de betekenisvolle vooruitgang die wij en onze teams de voorbije dagen hebben gemaakt was het niet mogelijk om vandaag een volledig akkoord te bereiken", zo verklaarde Juncker na afloop van een werklunch met May in het Berlaymontgebouw.

"Dit is geen mislukking, maar de start van de laatste onderhandelingsronde", beklemtoonde Juncker. De Luxemburger heeft er vertrouwen in dat beide partijen tegen de Europese top van eind volgende week een doobraak kunnen bereiken. Volgens hem staan nog "twee tot drie punten open voor discussie". May bevestigde dat beide partijen later deze week opnieuw aan tafel gaan zitten.

Urenlang overleg

Juncker en May voerden urenlang overleg over de laatste knelpunten in de onderhandelingen over de boedelscheiding. Eerder op de dag berichtten Ierse en Britse media dat er een akkoord in de maak was over de Ierse grenskwestie, maar dat werd niet bevestigd tijdens de korte persverklaring van Juncker en May.

Noord-Ieren

Volgens de Britse openbare omroep BBC werd een deal doorkruist door een statement van de Noord-Ierse unionistische partij DUP. Die partij levert May een meerderheid in het Britse parlement en liet maandagnamiddag in duidelijke bewoordingen verstaan dat het vermeende akkoord tussen de Ierse en de Britse regering niet door de beugel kan.

May contacteerde daarop DUP-leider Arlene Foster. "Tijdens het telefoongesprek werd de premier duidelijk gemaakt dat de DUP, wiens steun aan de regering van vitaal belang is om brexit-wetgeving goed te keuren, ernstige bezwaren heeft tegen de deal die toegevingen zou doen aan de regering in Dublin", zo stelt de BBC.

Londen en Dublin zouden het erover eens geweest zijn dat de regelgeving in Noord-Ierland ook na de brexit afgestemd zou blijven op die van de Europese eenheidsmarkt en douane-unie. Zo'n 'regulatory alignment' moet vermijden dat er opnieuw een harde grens ontstaat op het Ierse eiland, maar de DUP kan absoluut niet verteren dat Noord-Ierland tegen andere voorwaarden zou vertrekken dan andere delen van Groot-Brittannië.

Het is ook maar de vraag of alle hardliners in de conservatieve partij van May zo'n oplossing zouden aanvaarden. Volgens de groene fractieleider in het Europees Parlement, de Belg Philippe Lamberts, is er echter geen andere optie. "De harde brexiteers zullen niet blij zijn, maar de noodzaak van een speciale regeling voor Noord-Ierland was vanaf dag één duidelijk voor alle rationale waarnemers."

De Ierse premier Leo Varadkar toonde zich vanavond "verrast en ontgoocheld" over het uitblijven van een akkoord. "Ik ben verrast en ontgoocheld dat de Britse regering niet in staat lijkt om te respecteren wat eerder op de dag nog overeengekomen was", zei Varadkar, die verwees naar de houding van de DUP.

Samen met de financiële afwikkeling en de vrijwaring van de rechten van Europese burgers in Groot-Brittannië vormt de Ierse grenskwestie de belangrijkste knoop in de onderhandelingen over het Britse terugtrekkingsakkoord. Europees president Donald Tusk had May tot begin deze week tijd gegeven om oplossingen voor te stellen voor deze knelpunten.

Overleg met Tusk

Volgende week beoordeelt Tusk samen met de Europese staatshoofden en regeringsleiders op een top in Brussel of er voldoende vooruitgang is gemaakt in deze onderhandelingen over de boedelscheiding. Is hun oordeel positief, dan kunnen beide partijen begin volgend jaar gesprekken opstarten over de relaties na de brexit eind maart 2019.

May trok na afloop van haar onderhoud met Juncker nog naar Tusk. "Ik was klaar om morgen onze ontwerprichtsnoeren voor de onderhandelingen over een overgangsperiode en de toekomst voor te stellen, maar Groot-Brittannië en de Commissie vroegen meer tijd. Het wordt nu heel krap, maar een akkoord op de top is nog steeds mogelijk", zo tweette de Pool na afloop van zijn gesprek met May.

Dit is geen mislukking, maar de start van de laatste onderhandelingsronde

Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker19 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Patrick Moorthamer

  Eigen belang op de eerste rij zo te zien, maar een ander mag er geen voordeel van hebben, waarom hebben die toen toegetreden vraag ik me af

 • joeri gielen

  En alle 2 diezelfde heimelijke glimlach op hun gezicht....ik krijg er rillingen van.

 • Jurgen Mouton

  Waarom zou het Verenigd Koninkrijk moeten betalen? Het is een nettobetaler, ze betalen dus meer dan ze terug krijgen. Als er iemand zou moeten betalen is de E.U. wel, maar die zakkenvullers zijn bang dat ze niet meer met geld gaan kunnen gooien, en hun zakken vullen.

 • Ludo Mens

  Noord Ierland MOET terug naar Ierland - deze provincie is van Ierland - Het zelfde met Gibraltar - dat is van Spanje -

 • Lode Caets

  Pure afpersing