Geen arrestaties bij grote antiterreuractie in Duitsland

AFP
Bij een grote antiterreuractie in vijf Duitse deelstaten zijn geen arrestaties verricht. Dat meldt een woordvoerster van het parket van de Duitse deelstaat Thüringen, van waaruit het onderzoek wordt geleid. De actie was gericht tegen een 28-jarige Rus met Tsetsjeense roots die van plan zou zijn een aanslag te plegen in Duitsland. Naast hem werden ook verschillende verdachten gezocht in verband met de financiering van moslimterrorisme.

In totaal werden op dertien plaatsen antiterreuracties gehouden. Daarbij werden twaalf appartementen en een 'gedeelde accomodatie' in Thüringen, Hamburg, Nordrhein-Westfalen, Sachsen en Beieren doorzocht. Bij de acties worden ook explosievenhonden ingezet, maar explosieven werden niet gevonden. Ook een wit poeder dat werd aangetroffen bleek achteraf ongevaarlijk.

De hoofdverdachte was een 28-jarige Tsjetsjeen met een Russisch paspoort die als asielzoeker in de stad Suhl (in Thüringen) leeft. Hij zou van plan geweest zijn zich in Syrië bij de terreurorganisatie Islamitische Staat aan te sluiten.

Daarnaast was het onderzoek naar financiering van terrorisme nog tegen dertien andere verdachten gericht. Het gaat eveneens om Russische Tsjetsjenen tussen 21 en 31 jaar oud, uit Thüringen, Hamburg en Dortmund. Alle verdachten zijn asielzoekers wier verblijfsstatus nog niet definitief is bevestigd.

EPA