Geen aparte ingang voor mannen en vrouwen meer in Saoedische restaurants

AP
Restaurants in Saoedi-Arabië hoeven voortaan geen aparte ingangen voor mannen en vrouwen meer te voorzien. Dat heeft het ministerie voor Gemeentelijke en Plattelandszaken zondag bekendgemaakt. Saoedi-Arabië kende tot nog toe heel strikte regels over het samenzijn van mannen en vrouwen in restaurants. 

Ongehuwde vrouwen bijvoorbeeld mochten enkel naar binnen onder begeleiding van een mannelijk familielid. Ze moesten dan een aparte ingang nemen en in een aparte zone gaan plaatsnemen. Ook gehuwde vrouwen nemen vaak een aparte ingang en worden afgeschermd van alleenstaande mannen.

Volgens een mededeling van het ministerie hoeven die regels niet meer. De verplichting valt ook weg voor cafés, entertainmentcentra en trouwzalen. Maar het staat de uitbaters zelf vrij om te kiezen of ze de gescheiden ingangen en zones al dan niet behouden. In publieke gebouwen, zoals scholen en ziekenhuizen, blijft de strikte scheiding wel bestaan.

De maatregel maakt deel uit van een sociaal hervormingsprogramma waarmee de machtige kroonprins Mohammed bin Salman de strikte gendersegregatie in het conservatieve koninkrijk wil versoepelen. Zo is het vrouwen intussen ook toegestaan om zelf met de auto te rijden of een hotelkamer te boeken zonder toestemming van een mannelijke voogd.

AP18 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Frank Van den Bulck

  Één minister voor plattelandszaken, dàt hebben we nóg niet in België !!!

 • Jurgen Van der Vekens

  Benny Deridder, de 'overheid' niet de bewoners kiezen voor de dollars van Amerika en voor de geneugden van het aardse leven, een gelovige kiest voor de geneugden van het hiernamaals. dat is het verschil!

 • Tom Wauters

  Binnenkort lopen die voor op ons

 • Benny Deridder

  Ginder willen de vrouwen hun hoofddoek en symboliek + gevolgen ervan, van zich afwerpen. Hier willen ze hem net invoeren. Wie begrijpt dat de dag van vandaag ???

 • Bart De Leeuw

  Ieder land haar cultuur. We moeten ons niet bemoeien met een ander.