Geel hesje verliest oog door rubberkogel van politie tijdens betoging in Frankrijk

Betoging in Rennes afgelopen zaterdag.
AFP Betoging in Rennes afgelopen zaterdag.
Bij een betoging van de gele hesjes zaterdag in Rennes, is een 27-jarige man zwaargewond geraakt aan het oog. Dat meldde de prefectuur van Ille-et-Vilaine, in het noordwesten van Frankrijk. "De precieze omstandigheden van het incident moeten nog worden bestudeerd", luidt het.

In een video die zondag op Facebook verscheen, vertelt Marie-Laure Leroy, een leerkracht in de gemeente Quimperlé, dat haar zoon geraakt werd aan het oog door een rubberkogel die een politieagent vanop ongeveer vier meter afvuurde op de jongeman.

Hij stond op dat moment bij een gewonde die verzorgd werd door de brandweer, aldus de moeder. De twintiger werd drie uur lang geopereerd, maar het oog kon niet worden gered.

“Verminkt, meneer Macron”

“Hij is 27 jaar oud. Hij heeft zijn hele leven voor hem, en nu zal hij nooit een normaal leven leiden. Hij is voor het leven verminkt, meneer Macron, verminkt voor het leven, want wat jij democratie noemt, is het treffen van onschuldige mensen die er alleen zijn om hun rechten te verdedigen”, zegt de vrouw nog. 

Bekijk ook:
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jean West

  Als de politie met rubberkogels schiet zal dit wel een gegronde reden gehad hebben.

 • paola nerozzi

  Verminkt voor het leven was dan thuis gebleven of beter niet altijd de schuld geven aan de politie want de gele hesjes zijn ook geen heiligen ja spijtig maar hij zal er zo mee verder moeten leven als ge gaat betogen weet ge nooit niet wat er kan gebeuren ik zou zeggen een les voor altijd maar de politie moet zich ook verdedigen hey zijn ook maar mensen

 • frans Venloo

  Politie anvallen is uit den boze maar politie stellen zich soms wel boven de wet en er zijn rotte appels in deze mand volgens mij Dat ze tenminste ernstig overleg plegen want de burger is het moe uitgemolken te worden

 • guido vermeyen

  Politie = onnodig geweld. Mensen komen op voor hun mening. Fikse schadevergoeding voor gebruik van niet wettelijke wapens.

 • Christine Laevers

  Wat een speech van Marie-Laure Leroy! Ze heeft serieuze nagels op de kop getikt ivm Macron. Als blijkt dat de afstand indd maar 4 m was, dan is de politieagent duidelijk in de fout. Het onderzoek afwachten is nuttig maar daarnaast is het duidelijk dat de beweging van de gele hesjes zal doorgaan en verder zal evolueren.