Ga naar de mobiele website
^ Top

Gedraag u of rot op

Leye - EPA
Jan Segers -editorialist voor Het Laatste Nieuws / HLN schreef naar aanleiding van de gebeurtenissen in Keulen een opiniestuk dat vandaag in de krant verscheen. U krijgt het uitzonderlijk hier ook gratis te lezen.

Belaagd. Bestolen. Betast. Tot in de meest intieme lichaamsopening (sic). Niet twee of drie vrouwen, maar meer dan honderd. En niet door twee of drie mannen, maar door vele tientallen. Geen willekeurige mannen met uiteenlopende profielen, maar mannen, luidt het, met een Noord-Afrikaans of Arabisch uiterlijk. Mannen die op een problematische, walgelijke manier omgaan met westerse vrouwen. Je moet ziende blind zijn om de schande van Keulen te herleiden tot het geslacht van de daders en er niet de afdruk van hun cultuur en hun religie in te herkennen.

Het gaat om moslims. Dat moet je zonder onnodige schroom kunnen zeggen en schrijven. Zonder, zoals ik nu ga doen in deze paragraaf, een obligate disclaimer op te nemen om jezelf in te dekken tegen de verdenking van islamofobie of vreemdelingenhaat. Ja dus, geweld op vrouwen komt voor in alle culturen en godsdiensten. Moslims hebben er geen patent op. En om het begrip stigmatisering en het modewoord framing te vermijden: nee, het gaat hier uiteraard niet om dé moslims altegader. Het gaat om een minderheid, al waren ze daar in Keulen naar verluidt zwaar in de meerderheid. Ze moeten, als hun schuld is bewezen, gepast worden gestraft. Niet strenger of milder dan andere daders. Zonder onderscheid des persoons en ongeacht hun afkomst.

Juridisch is de origine van een dader van geen tel. Maatschappelijk is ze wel degelijk relevant. Het fysieke geweld in Keulen is de overtreffende trap van het verbale geweld dat westerse vrouwen - femmes de la rue -moeten incasseren als ze door stadsdelen van Brussel lopen. Het is een blijk van onwil of onvermogen om de grondbeginselen van onze samenleving te respecteren. Dergelijke mannen zijn hier niet thuis. Vrij naar de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb: 'Gedraag u of rot op.' Of om de burgemeester van Arendonk te parafraseren: 'Blijf van onze vrouwen af.' Toen en daar klonk dat redelijk overtrokken, hier en nu klinkt het ronduit wrang.

Keulen is Parijs niet. Er zijn geen doden gevallen en geen aanslagen gepleegd, behalve op de vrouwelijke waardigheid. Toch verdraagt wat zich nu heeft afgespeeld geen relativerende kanttekening en geen verzachtende omstandigheden. Toch verdient het geen discreet stilzwijgen en geen verbloemende taal, ook niet om een hoger doel te dienen: de illusie van een Duitse samenleving waarin diverse culturen harmonieus en gelijkwaardig naast elkaar bestaan. 'Multikulti ist gescheitert', zei Angela Merkel vijf jaar geleden. Dat zal er na Keulen niet op verbeteren. Het incident is koren op de molen van rechtse en extreem-rechtse populisten, in Duitsland en bij ons. Dat valt te betreuren, maar het hoort nu even niet onze eerste zorg te zijn. Laten we nu vooral meeleven met de slachtoffers en pas in tweede instantie met al die vreedzame moslims die andermaal onverdiend de gevolgen zullen ervaren van het geweld van hun geloofsgenoten. Het vertrouwen van de Duitsers is geschokt, ook in hun politie, hun politici en hun media. Vanuit een krampachtige weldenkendheid hebben die Keulen dagenlang genegeerd en onderschat. Dat ze nu op de blaren moeten zitten, is hun verdiende loon.

Onze reporter Jelle Brans trok naar Keulen en sprak er met mensen die erbij waren op die bewuste oudejaarsnacht en bezorgde Duitsers: "Mijn dochter mag hier 's nachts niet meer komen, meneer." Lees de volledige reportage vandaag in Het Laatste Nieuws. Klik hier en proef nu vijf weken gratis

Alleen blinden zien in de schande van Keulen enkel het geslacht van de daders en niet hun cultuur.

Jan SegersReacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


Meld een bug