Gedetineerden draaien op voor dood Fransman in Egyptische cel: advocaten beschuldigen politie

Eric Lang
AFP Eric Lang
In Egypte zijn zes gedetineerden veroordeeld tot zeven jaar cel omdat ze een Franse onderwijzer in 2013 zouden doodgeslagen hebben in de cel van een politiecommissariaat. De familie van het slachtoffer heeft twijfels bij die versie, en de advocaten van de veroordeelden beschuldigen de politie.

Eric Lang (49), die Frans onderwees in Egypte, kwam gewelddadig om het leven op 13 september 2013. Hij werd zes dagen lang vastgehouden in een commissariaat in Caïro, nadat hij op straat opgepakt was omdat hij geen identiteitsbewijs had. Toen zijn paspoort naar de politie werd gebracht, bleek volgens de autoriteiten dat hij geen geldig visum had.

In de akte van inbeschuldigingstelling staat dat hij werd doodgeslagen door zijn zes medegedetineerden in de cel. De zes werden schuldig verklaard aan "slagen met de dood tot gevolg" door de rechtbank van Caïro, zo blijkt uit het vonnis. Ze kregen zeven jaar cel.

"Zes uur geslagen met staaf"
De advocaten van de veroordeelden, die beroep willen aantekenen, trokken de versie van het parket in twijfel tijdens hun pleidooien. Volgens hen toonde de autopsie aan dat Lang werd doodgeslagen met een staaf, iets wat zes uur heeft geduurd. De moord kan bijgevolg alleen het werk zijn van de politie, of op zijn minst gepleegd zijn met hun medeweten, zeggen ze.

Ook de moeder en zus van Eric Lang hebben twijfels bij de officiële versie. Ze dienden klacht in Egypte tegen twee politiecommissarissen en tegen de minister van Binnenlandse Zaken voor "vrijheidsberoving" en het "niet verlenen van hulp aan een persoon in gevaar", voorlopig zonder resultaat.

Mensenrechten
Internationale en Egyptische mensenrechtenorganisaties beschuldigen Egypte regelmatig van het folteren en vermoorden van gedetineerden. Italië en Egypte zitten momenteel zelfs middenin een diplomatiek geschil na de dood van een jonge Italiaanse student in februari. Zijn lichaam werd in een gracht gevonden, met duidelijke tekenen van foltering, negen dagen nadat hij ontvoerd werd in het centrum van Caïro.