Gedenkteken voor Belgische vluchteling die in WO I stierf "aan gebroken hart" in Wales

In het Britse kuststadje Rhyl, in het noorden van Wales, is vorige week vrijdag een gedenkteken onthuld voor een Belgische man die er tijdens de Eerste Wereldoorlog zou zijn gestorven aan een gebroken hart. Dat meldt de Welshe krant Daily Post.

Toen het oorlogsgeweld in 1914 in Vlaanderen losbarstte, wilde Franciscus De Roover zichzelf en zijn familie een veilig onderdak geven. Samen met zijn drie dochters, zijn zoon en zijn kleinkinderen vluchtte hij daarom weg uit Aarschot, en trok hij naar het Welshe stadje Rhyl. Zijn vrouw was korte tijd daarvoor al overleden.

Franciscus De Roover zelf stierf niet veel later. Op 19 februari 1915 overleed hij op 64-jarige leeftijd in een vluchtelingenhuis in Rhyl, zo blijkt uit de informatie op de website "Belgian Refugees in Rhyl". Hij kreeg een anoniem graf in het stadje. Volgens de overlevering stierf de man in Wales "aan een gebroken hart", omwille van zijn groot verdriet na het heengaan van zijn vrouw.

Honderd jaar na zijn dood heeft Rhyl's Tourist Information Centre nu een gedenkteken onthuld voor "the broken hearted Belgian". Het monument werd vrijdag onthuld in de aanwezigheid van familieleden.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog zijn naar schatting een kwart miljoen Belgen richting Groot-Brittannië gevlucht om te ontsnappen aan de gewelddadigheden.