Gedaan met ‘aapjes kijken’: België breekt met koloniale kijk op Afrika

Wereldtentoonstelling, 1958, Brussel, België
R. Stalin/KMMA Wereldtentoonstelling, 1958, Brussel, België
Het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika neemt na een renovatie afscheid van het beeld dat België in Congo de beschaving bracht. Een uitwas daarvan was 'aapjes kijken in mensentuinen'.

Koloniale variant

België geniet de twijfelachtige eer de allerlaatste 'mensentuin', de koloniale variant van de dierentuin, te hebben georganiseerd. Op de Wereldtentoonstelling in 1958 konden bezoekers zich niet alleen vergapen aan het Atomium, de stalen constructie met negen gigantische bollen in het Heizelpark in Brussel. Ze konden ook 'mensen kijken'. Die mensen kwamen uit Congo.

Je hebt 13% van dit artikel gelezen
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • MICHELINE GEVERS

  Ze hebben er de beschaving gebracht. Ze moesten buiten. En ik denk dat ze de beschaving mee terug genomen hebben . Sind 1961 is er nog geen dag rust geweest in "Belgisch Congo" waar is de beschaving geblevenn ??? en zoals KERSTENS Kerstens reageert: Geschiedenisvervalsing!!!!!!

 • marc Deglin

  op de wereldtentoonstelling stonden ook chinezen in volkse klederdracht , die werden ook aangestaard.

 • KERSTENS Kerstens

  Geschiedsvervalsing

 • Theo Schuermans

  Moeten we dan ook geen geld meer geven aan Afrika?

 • Caesar Lask

  Dat is al een begin . Maar er kan en moet nog veel meer gedaan hebben. Al zullen de meeste vlamingen hieromtrent een probleem mee hebben omdat ze het probleem er zelf niet kunnen/willen in zien.Het leeg plunderen en de genocide in congo onder de belgen laat tot vandaag nog sporen na. En de Afrikaan die is voor hen nog steeds minderwaardig. We hebben nog ver te gaan.