Gecontesteerd bijzonder oorlogstribunaal Bangladesh gaat van start

Men vreest dat premier Sheikh Hasina vooral haar politieke tegenstanders viseert
AP Men vreest dat premier Sheikh Hasina vooral haar politieke tegenstanders viseert
In Bangladesh heeft onder ruime belangstelling de eerste zitting plaatsgevonden van de bijzondere rechtbank die zich buigt over misdaden die begaan zijn tijdens de Bengaalse onafhankelijkheidsoorlog in 1971. De eerste die terechtstaat is Delawar Hoessein Sayedee, momenteel één van de sterke figuren van de grootste oppositiepartij van het land, de islamitische Jamaat-e-Islami. Volgens critici is de verschillende beschuldigden geen eerlijk proces gegarandeerd.

Veertig jaar geleden scheurde Bangladesh zich af van Pakistan. Volgens de huidige regering vielen bij de bloedige onafhankelijkheidsstrijd drie miljoen doden. Vooral gewone Bengalen die 'collaboreerden' met Pakistan zouden daarvoor verantwoordelijk zijn.

Tegenstanders
Toen premier Sheikh Hasina, zelf de dochter van onafhankelijkheidsheld Sheikh Mujibur Rahman, in 2009 (opnieuw) aan de macht kwam, nam ze het initiatief voor de oorlogsrechtbank. Ook al heet die officieel het 'Internationale Misdadentribunaal' zijn de Verenigde Naties er niet bij betrokken. De kritiek luidt dan ook dat Hasina met de rechtbank vooral haar politieke tegenstanders viseert.
 
Rechtvaardig
De openbare aanklager zwoer zondag bij de openingszitting dat het proces tegen Delawar Hoessein Sayedee niettemin rechtvaardig zal verlopen. "Heel Bangladesh was een groot massagraf in die tijd. Onder die omstandigheden is het niet de bedoeling van deze rechtbank om politieke of persoonlijke rekeningen te beslechten", luidde het in Dhaka.

De 71-jarige Sayedee wordt beschuldigd van misdaden tegen de mensheid, genocide, moord, verkrachting en slavernij. Als hij schuldig bevonden wordt, riskeert hij de doodstraf.

Showprocessen
Behalve Sayedee, worden nog andere politici van Jamaat-e-Islami en van een andere oppositiepartij vastgehouden met het oog op een proces. Beide partijen spreken daarom van 'showprocessen'. Volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch haalt het tribunaal de geldende internationale standaarden niet. (belga/lbs)

De 71-jarige Delawar Hoessein Sayedee (midden) wordt beschuldigd van misdaden tegen de mensheid, genocide, moord, verkrachting en slavernij.
AFP De 71-jarige Delawar Hoessein Sayedee (midden) wordt beschuldigd van misdaden tegen de mensheid, genocide, moord, verkrachting en slavernij.