Gebrek aan drinkwater leidt tot rellen in Iran

De Iraanse minister van Binnenlandse Zaken Abdolreza Rahmani Fazli.
AFP De Iraanse minister van Binnenlandse Zaken Abdolreza Rahmani Fazli.
In het zuidwesten van Iran is geweld uitgebroken bij een protestactie tegen het gebrek aan drinkwater in de regio. Toen de politie wilde tussenkomen, zijn de manifestanten en de agenten slaags geraakt, zo melden de Iraanse media.

In de provincie Khoezistan zitten verschillende gebieden al enkele dagen zonder drinkbaar water, en dat bij temperaturen die oplopen tot boven de 45 graden. Als gevolg daarvan zijn in de havenstad Koramsjar mensen op straat gekomen om te protesteren.

Op filmpjes die de demonstranten met hun smartphone hebben gemaakt, is te zien dat de politie gisteravond traangas inzette tegen die betogers.

De Iraanse minister van Binnenlandse Zaken Abdolreza Rahmani Fazli zegt dat de politie ook een schot heeft gelost om de massa uit elkaar te drijven. "Er is één persoon gewond geraakt, maar er vielen geen doden", zegt hij. De minister benadrukt dat de manifestaties getolereerd worden, maar dat de politie tussenbeide komt als zaken uit de hand dreigen te lopen. Volgens de Iraanse staatsmedia hadden de manifestanten gebouwen beschadigd en kleine brandjes gesticht.

De problemen met de watervoorziening zijn het gevolg van een gebarsten pijpleiding. Volgens de provinciegouverneur wordt de leiding in de loop van de komende dagen gerepareerd. "We bieden onze excuses aan. We gaan dit probleem herstellen en een oplossing bieden voor deze legitieme bezorgdheid van onze burgers", zegt Gholamreza Shariati.

De Iraanse regering ziet het aantal protestacties tegen haar beleid duidelijk toenemen. Dat is onder meer een gevolg van de val van de Iraanse rial, waardoor de consumptiegoederen duurder worden. Vorige week zijn in de hoofdstad Teheran nog duizenden mensen op straat gekomen. 
10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jan Verstrepen

  Wat wil je geen water maar toch een atoombom en dat laatste is voor hen heb belangrijkste.

 • vangeel guido

  Er is Water genoeg maar de leiding is kapot

 • Jan Lemmens

  In die regio leidt alles tot rellen, niks speciaals.

 • Kelly Verlinden

  Komt hier ook nog, maar ja, leg dat maar uit aan de gemiddelde Belg die vandaag lustig zijn gazon aan het besproeien was om daarna zijn auto te wassen. Binnen tien jaar is daar geen water meer voor bij lange droogtes zoals nu.

 • Martin Meuris

  Misschien ons regenwater opvangen en via pijpleidingen naar ginder ons water duur verkopen aan hen, ze hebben genoeg geprofiteerd van hun olie.