Gebouw regeringspartij Myanmar omsingeld, leider van partij afgezet

Het gebouw van regeringspartij Unie, Solidariteit en Ontwikkeling in Myanmar. (Archiefbeeld)
EPA Het gebouw van regeringspartij Unie, Solidariteit en Ontwikkeling in Myanmar. (Archiefbeeld)
Het leger van Myanmar heeft het gebouw van regeringspartij Unie, Solidariteit en Ontwikkeling omsingeld. Volgens bronnen bij de partij is er in de partijtop onenigheid over de keuze voor kandidaten voor de verkiezingen in november. De omsingeling begon gisterenavond laat, meldden bronnen vandaag. Shwe Mann, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden in Myanmar, is afgezet als leider van de regeringspartij.

Partijleden mogen het terrein van het pand niet af. Behalve militairen zijn ook politieagenten betrokken bij de actie. De regering wordt gesteund door het leger.

"Shwe Mann is geen partijvoorzitter meer. Hij is thuis en in goede gezondheid'', aldus een bron binnen de politieke beweging. Shwe Mann was een van de machtigste mannen van het land. Zijn functie in de partij is overgenomen door de vice-voorzitter Htay Oo, een vertrouweling van president Thein Sein. Shwe Mann zou nog wel parlementsvoorzitter zijn.

Ook secretaris-generaal Maung Maung Thein zegt dat hij is afgezet. "Ze hebben me gezegd dat ik niet meer op kantoor hoef te komen'', aldus Thein. Hij was niet aanwezig op de partijbijeenkomst in het omsingelde pand.

Secretaris-generaal van de USDP Maung Maung Thein (L) en Shwe Mann, partijvoorzitter (R). Beide mannen zouden zijn afgezet.
EPA Secretaris-generaal van de USDP Maung Maung Thein (L) en Shwe Mann, partijvoorzitter (R). Beide mannen zouden zijn afgezet.