Gebouw Nederlandse Tweede Kamer ontruimd

Het gebouw van de Nederlandse Tweede Kamer in Den Haag is rond middernacht om veiligheidsredenen ontruimd. Iedereen die er nog is of werkt, moest het pand verlaten. De politie, die massaal aanwezig was, zette het plein bij de Tweede Kamer af met ondoorzichtige hekken. Een woordvoerder van de Tweede Kamer wilde geen nadere details geven. Hij gaf aan dat er nooit mededelingen worden gedaan over beveiligingsmaatregelen.

Rustig
Voor het overige is het momenteel rustig in Nederland. Het ministerie van Binnenlandse Zaken nam vanavond naar aanleiding van de uitgebrachte film van Geert Wilders tot dusver geen bijzonderheden waar. Dat liet een woordvoerder weten. Het Nationaal CrisisCentrum (NCC) van het ministerie houdt de boel in de gaten. Het departement maakt vrijdag opnieuw de balans op.

Buitenland
Wilders verwacht ook gewoon in Nederland te kunnen blijven. "Ik zit in Nederland nu, niet in het buitenland. Wat er verder gebeurt, mag ik niet zeggen." Voorafgaand aan de publicatie van 'Fitna' werd gesuggereerd dat de politicus direct na het verschijnen van de film naar het buitenland zou moeten. Oud-politica Ayaan Hirsi Ali werd na de moord op cineast Theo van Gogh door Defensie naar de Verenigde Staten gebracht. Hirsi Ali en Van Gogh maakten samen de spraakmakende film 'Submission'. (belga/lpb)