Gearresteerde vrouw is niet de echtgenote van IS-leider

Al-Baghdadi.
AP Al-Baghdadi.
De vrouw die eerder deze week werd aangehouden in Libanon is niet de echtgenote van IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi. Dat heeft het Irakese ministerie van Binnenlandse Zaken gezegd.

Libanese media meldden gisteren dat een van de vrouwen van IS-leider Al-Baghdadi, Saja Hamid al-Dulaimi, in Libanon was aangehouden, samen met een van haar kinderen. Ze was met een vals paspoort uit Syrië gekomen, aldus de berichten. Maar volgens Bagdad heeft geen van de twee echtgenotes van Al-Baghdadi deze naam. Volgens Irak is de gearresteerde vrouw de zus van een terrorist die in Irak ter dood werd veroordeeld en in de gevangenis is.

De arrestatie van de veronderstelde vrouw van Al-Baghdadi werd wereldwijd met grote belangstelling gevolgd, omdat over het leven van de IS-leider zo weinig bekend is. Volgens de Iraakse autoriteiten heten de twee vrouwen van de IS-leider Asmaa Fawzi Mohammed al-Dulaimi en Esraa Rajab Mahel al-Qaisi.

De opgepakte vrouw maakte deel uit van een groep vrouwen die werd vrijgelaten in ruil voor nonnen die in Syrië door jihadistische rebellen waren ontvoerd.