Gaza is onbewoonbaar geworden voor één miljoen kinderen

afp
Save the Children heeft de Gazastrook voor ongeveer één miljoen kinderen als "onbewoonbaar" bestempeld. Dat blijkt uit een mededeling die de hulporganisatie vanavond verspreidt. De inwoners van de Palestijnse enclave beschikken nog maar twee tot vier uur per dag over stroom, zo klinkt het onder meer.

"Een miljoen kinderen in Gaza leven in verschrikkelijke omstandigheden", staat in de mededeling. Zo wordt vermeld dat door het elektriciteitstekort heel wat mensen het islamitische Offerfeest in de duisternis hebben moeten vieren. Door de erbarmelijke omstandigheden kunnen veel kinderen niet slapen, leren of spelen, zo luidt het nog.

De organisatie maakt een opsomming van de problemen die bijdragen tot de slechte leefomstandigheden. Meer dan 740 scholen beschikken absoluut niet over elektriciteit, zo haalt Save the Children onder meer als voorbeeld aan. Daarnaast wordt ook benadrukt dat de mensen in het gebied noodgedwongen gebruik maken van onbehandeld afvalwater en dat ziekenhuizen en andere medische centra zich in een slechte staat bevinden, wat het leven van de kinderen in gevaar brengt.

"De internationale gemeenschap heeft niet gereageerd op het lijden van de Palestijnse kinderen in Gaza", klinkt het streng.

De Gazastrook wordt al sinds 2007 volledig afgesloten van de buitenwereld. Israël had de blokkade ingesteld nadat de islamitische beweging Hamas er de macht had gegrepen. Bovendien houdt ook Egypte zijn grensovergang met het gebied gesloten. Save the Children roept Israël nu op om de blokkade weer op te heffen.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Duffelaar

  Israël wordt al jaren aangevallen door verschillende terreurorganisaties , bussen laten ontploffen is al van 15 jaar geleden. De omliggende landen willen Israël van de kaart vegen.

 • Karl Huysmans

  Geen probleem,België zal die wel opvangen.wij vinden het niet erg als we hiervoor eventueel tot ons 70 jaar moeten gaan werken voor nog minder pensioen.

 • Jan Huysmans

  Israël heeft al jaren bloed aan de handen, wanneer gaan ze eindelijk meewerken aan een oplossing. Maar met de VS als slippendrager van Israël, zal er niet snel een oplossing komen.

 • Karel van B

  Het almachtige israël waar bijna niemand iets tegen durft over zeggen of ze worden als antisemiet bestempeld.

 • Frenz

  Volgens C.I.A. World Factbook wonen er momenteel in de Gazastrook 1,8 miljoen mensen. In 1970 waren er 0,34 miljoen inwoners. De V.N. stelt in haar laatste rapport dat er tegen 2050 zo'n 4,8 miljoen inwoners zullen zijn. Te vrezen valt dat op die manier de levensomstandigheden niet veel kunnen verbeteren.