Ga naar de mobiele website
^ Top

Gaslek in Californië voorlopig gedicht volgens bedrijf

Photo News
Het gigantische gaslek op één van de sites van gasbedrijf SoCalGas in Californië is voorlopig gedicht. Dat maakte het bedrijf vandaag bekend. Al maanden komen er grote hoeveelheden methaangas vrij. Het gaat om één van de zwaarste natuurrampen ooit in de VS. Duizenden buurtbewoners moesten hun woning verlaten.

Het gaslek woedt al sinds oktober in de buurt van de gemeente Porter Ranch, bij Los Angeles. Door het lek moesten ruim 4.500 buurtbewoners hun huizen verlaten. Veel mensen hebben last van hoofdpijn, bloedneuzen en misselijkheid door het gas. Volgens de autoriteiten vormt het methaangas geen gevaar voor de gezondheid op lange termijn.

Maar voor het milieu is het een ramp. Methaangas is een broeikasgas dat tot 80 keer schadelijker is voor de ozonlaag dan koolstofdioxide. Volgens de autoriteiten ontsnapte er 30.000 à 58.000 kilogram methaangas per uur, wat overeenkomt met de uitstoot van 4,5 miljoen wagens per dag.

Het bedrijf SocalGas is er nu dus eindelijk in geslaagd om het lek te dichten. De gecompliceerde operatie nam weken in beslag. Er moest zelfs een tweede put gegraven worden om de pijpleiding die honderden meters diep zit te kunnen bereiken en om te leiden. De eerste put is nog niet permanent afgesloten, maar dat zou later gebeuren.Heb je even?

Sluiten

Wij zijn erg benieuwd naar je eerste indruk van de nieuwe HLN website. Heb je een minuutje tijd om enkele vragen te beantwoorden?

Meld een bug