Gary Johnson: "Ontevreden conservatieven kunnen misschien aan mij denken"

Gary Johnson en Donald Trump.
ap Gary Johnson en Donald Trump.
De huidige stand van zaken in de race naar het Witte Huis vormt voor de Libertarische kandidaat Gary Johnson naar eigen zeggen "een echte kans".

In het Republikeinse kamp is Donald Trump nu de veronderstelde genomineerde, wat niet bij iedereen binnen de Grand Ole Party goed valt. Johnson zei tegenover de omroep ABC dat de ontevreden conservatieven misschien aan hem als kandidaat kunnen denken.

Meer nog, Trump en de Democratische kandidate Hillary Clinton zijn "momenteel de meest gepolariseerde figuren" in de Amerikaanse politiek. Voor Johnson betekent dit een "echte kans".

Sleutel voor een eventueel succes kunnen de 43 procent Amerikanen zijn die zichzelf als politiek onafhankelijk bestempelen. "Waar is hun vertegenwoordiging", vraagt Johnson zich af.

Gouverneur

Gedurende twee ambtstermijnen - Republikeins - gouverneur van de staat New Mexico geweest, is hij nog niet zeker van de nominatie van de Libertarische partij. Maar als hij op de Conventie van 27 mei die wel in de wacht sleept, zal het niet de eerste keer zijn dat hij tegen Democratische en Republikeinse genomineerden zal opnemen.

In 2012 streed hij met president Barack Obama en de Republikeinse genomineerde Mitt Romney. Het leverde hem volgens ABC 1.211.982 stemmen op, ruwweg één procent van het totaal.

Johnson bestreed het idee dat hij enkel stemmen van Trump zou doen wegvloeien zodat Clinton ervan zou profiteren, refererend naar een peiling van een recente peiling van de Monmouth University. Bij een strijd met drie zou hij niet alleen meer stemmen afsnoepen van Clinton dan van Trump, maar ook op 11 procent uitkomen.