Gambiaanse leider Jammeh vraagt amnestie in ruil voor vertrek

De Senegalese president Macky Sall (links) en Gambia's nieuwe president Adama Barrow (rechts) tijdens het gebed in een moskee in Dakar op vrijdag 20 januari 2017.
AFP De Senegalese president Macky Sall (links) en Gambia's nieuwe president Adama Barrow (rechts) tijdens het gebed in een moskee in Dakar op vrijdag 20 januari 2017.
De uittredende Gambiaanse president Yahya Jammeh wil gebruik kunnen maken van een amnestieregeling. Volgens mediaberichten zou hij daarom gevraagd hebben, in in ruil voor het vertrek uit zijn land.

Jammeh heeft zaterdagochtend in een televisietoespraak aangegeven dat hij zal opstappen en de macht zal overdragen aan Adama Barrow. Verwacht wordt dat hij zaterdag nog het land verlaat. Die toezegging van Jammeh kwam er nadat er wekenlang druk op hem werd uitgeoefend om de uitslag van de door hem verloren presidentsverkiezingen te aanvaarden.

Nu blijkt Jammeh wel voorwaarden te hebben verbonden aan zijn vertrek. Zo zou hij gevraagd hebben om te worden gevrijwaard van gerechtelijke vervolging. Ook wil hij een toelating om in de toekomst nog aan verkiezingen deel te kunnen nemen in Gambia. Verschillende burgers vragen intussen al aan Barrow om deze voorwaarden te verwerpen.

Jammeh heeft het West-Afrikaanse land 22 jaar lang met harde hand geregeerd. Hij weigerde op te stappen nadat hij in december vorig jaar het onderspit delfde bij de verkiezingen. Verschillende West-Afrikaanse landen stuurden eerder deze week soldaten naar Gambia om Jammeh onder druk te zetten om de macht alsnog over te dragen

Barrow heeft donderdag al de eed afgelegd als nieuwe president van Gambia. Dat gebeurde noodgedwongen in de Gambiaanse ambassade in Senegal, het enige buurland van Gambia.