Gambiaans president weigert af te treden, ordediensten massaal ontplooid

De verliezende president Yahya Jammeh.
AFP De verliezende president Yahya Jammeh.
In de Gambiaanse hoofdstad Banjul zijn de ordediensten massaal ontplooid, een dag nadat president Yahya Jammeh liet weten dat hij de resultaten van de presidentsverkiezingen toch betwist. Ruim een week geleden had de dictator zijn nederlaag erkend. De oppositie is vandaag met verkozen president Adama Barrow bijeengekomen om te beslissen hoe ze op deze nieuwe coup de théâtre gaan reageren.

In de hele hoofdstad van dit kleine West-Afrikaanse land gooien politieagenten en militairen blokkades op. De bevolking laat dat echter niet aan zijn hart komen en de sfeer is kalm, meldt een correspondent van AFP.

In de nacht van vrijdag op zaterdag had Isatou Touray, leider van een van de oppositiepartijen, de uitspraken van Jammeh "een schending van de democratie" genoemd, maar tegelijk de oppositie opgeroepen "kalm, helder en waakzaam te blijven en niet op te geven".

In de uren voor Jammehs verklaring was de sfeer in Banjul nog gespannen. Op verschillende strategische assen was het leger aanwezig.

"Net zoals ik de resultaten trouw heb aanvaard omdat ik geloofde dat de kiescommissie onafhankelijk, eerlijk en betrouwbaar was, verwerp ik de resultaten nu in hun geheel", zei Jammeh op de staatstelevisie. Volgens Jammeh zijn er "onaanvaardbare fouten" gebeurd bij de kiescommissie. Hij riep op tot nieuwe verkiezingen.

Schrikbewind

De excentrieke president, die aids zegt te kunnen genezen met gebed en een mengsel van kruiden en bananen, kwam 22 jaar geleden via een staatsgreep aan de macht. Sindsdien heeft hij zich in het zadel weten te houden door keihard op te treden tegen iedereen die zijn macht bedreigde. Oppositiefiguren, journalisten en activisten werden vastgezet en gemarteld. Verscheidene tegenstanders van Jammeh stierven in de gevangenis.

Na de verrassende overwinning van Barrow leek het er even op dat Jammehs schrikbewind ten einde zou lopen.

Barrow: "Wil van het volk aanvaarden"

Adama Barrow heeft zijn tegenstander intussen opgeroepen zijn nederlaag te erkennen en af te zien van zijn vraag om nieuwe verkiezingen te organiseren.

Na een overleg met de rest van de oppositie vroeg Barrow dat Jammeh "de wil van het volk" zou aanvaarden. Nog volgens Barrow heeft Jammeh niet de grondwettelijke macht om op te roepen tot nieuwe verkiezingen. "De IEC, de onafhankelijke kiescommissie, is de enige autoriteit die de resultaten kan aankondigen en een winnaar kan uitroepen", beklemtoonde Barrow. "Dat heeft ze ook gedaan, en ik ben nu de verkozen president."

Barrow vroeg de Gambianen om over te gaan tot de orde van de dag, en zijn aanhangers om "discipline en volwassenheid".

"President Jammeh is de aftredende president", aldus nog Barrow. "Hij moet de uitvoerende macht op het einde van zijn mandaat in januari aan mij afstaan." Hij zei verder nog een "communicatiekanaal" met hem geopend te hebben om hem "te overtuigen een kalme machtsoverdracht te faciliteren".