Gadget dat vrouwen beschermt tegen seksuele intimidatie is hit in Japan

Ongewenste aanrakingen op overvolle treinen, een echte plaag in Japan.
AP Ongewenste aanrakingen op overvolle treinen, een echte plaag in Japan.
Een nieuw gadget dat seksuele intimidatie in het openbaar vervoer wil aanpakken, is een echte hit in Japan. In minder dan een halfuur tijd waren alle exemplaren uitverkocht.

Dat seksuele intimidatie in het openbaar vervoer een aanzienlijk probleem is in Japan, blijkt uit cijfers van de politie van Tokio. In 2017 noteerde de politie 1.750 gevallen van seksuele intimidatie. Meer dan de helft van die ongewenste aanrakingen, ‘chikan’ in het Japans, speelde zich af op de trein. 

Sachihata, een bekende postzegelfabrikant, bedacht een handig gadget om het probleem aan te pakken. Met een stempel voorzien van onzichtbare inkt, kunnen vrouwen hun aanvaller bedrukken. Maar het zou eveneens een afschrikmiddel kunnen zijn voor potentiële daders. Vervolgens kan de politie de stempel met UV-licht onthullen. 

20 euro

Er werd voorlopig maar een gelimiteerd aantal van 500 stempels op de markt gebracht. De exemplaren, die elk 2500 yen (ongeveer 20 euro) kosten, waren na 30 minuten allemaal uitverkocht.

In mei explodeerden nieuwssites en social media met verhalen over ‘chikan’. Daarop beloofde de postzegelfabrikant om een gadget te ontwikkelen. 
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ronny Vansteelandt

  De treinen in Japan of Indië al es bekeken , Die zitten overvol. Logisch dat je dan eens met je voorkant tegen een vrouwengat drukt.

 • Tamzin Andersen

  Zoiets zouden vele meisjes en vrouwen bij ons op de tram en zelfs op straat kunnen gebruiken. Maar hier zijn de daders gewoonlijk met 2 of meer en als je er één “bestempelt” krijg je van de anderen klappen en word je uitgescholden en bespuwd. Wie vindt hier eens iets op waardoor dat toenemend geweld tegen vrouwen zonder doek serieus kan aangepakt en ingeperkt worden ?

 • Marc Spandel

  Als je een stempel moet zetten op een aanrander, dan wordt deze dit gewaar en kan hij agressiever worden. Ik stel voor dat men beter in de plaats een klein spuitbusje gebruikt. Dat wordt de aanrander niet gewaar!

 • Romain Thyssens

  Als alle mannen vol stempels rondlopen heeft het gadget ook geen zin meer.

 • Raf Coppens

  das ietsje te gemakkelijk, zo kan men iedereen gaan bestempelen zonder dat er iets geweest is. dat ze maar snel een stempel maken voor mannen want vrouwen doen ook hun best om mannen ongewenst te betasten.