Gaat het er niet een beetje over? Fans van Zwarte Piet riskeren erg zware straffen in Nederland

Pro-Piet-activisten wierpen afgelopen zaterdag op de A7 bij Joure een blokkade op voor de bussen van actiegroep Stop Blackface.
ANP Pro-Piet-activisten wierpen afgelopen zaterdag op de A7 bij Joure een blokkade op voor de bussen van actiegroep Stop Blackface.
Het is maar zeer de vraag of de Nederlandse fans van Zwarte Piet die de bussen met anti-Piet-activisten dit weekend op de snelweg blokkeerden, er met 'slechts' een geldboete vanaf komen. Er staan immers véél zwaardere straffen op het versperren van een snelweg: van celstraffen tot negen jaar tot boetes die oplopen tot 76.000 euro.

In Nederland gaan ze wel erg ver in de Zwarte Pieten-discussie. Zo blokkeerden aanhangers van de knecht afgelopen weekend in Friesland een tijdlang de snelweg. Ze wilden verhinderen dat tegenstanders van Zwarte Piet de intrede van de Sint zouden verstoren. Er liepen mensen op de weg, liefst negentien auto's stonden dwars over de rijbaan en in de file die daarop volgde, gebeurden meerdere ongevallen. In Nederland kunnen ze  er echt niet om lachen. 

Het Openbaar Ministerie plant  een uitgebreid onderzoek naar de blokkade en de chaos die  ontstond, maar zegt de situatie alvast "heel serieus" te nemen. "We weten dat er sprake is geweest van een aantal kop-staartbotsingen en een van de buschauffeurs (van de drie bussen die geblokkeerd werden, red.) mogelijk zelfs met zijn hoofd tegen de voorruit is gestoten toen hij plots in de remmen moest. Maar wie waarvoor verantwoordelijk was? Dat moeten we nog uitzoeken.'' 

De Nederlandse persofficier onderstreept dat het Openbaar Ministerie de kwestie "zeer serieus" neemt. "Het is voor ons juridisch niet van belang of deze 'blokkade' als een ludiek protest is begonnen of niet. De veiligheid kon niet worden gegarandeerd." 

Bussen van de actiegroep Stop Blackface worden door tegendemonstranten tegengehouden op de A7 bij Joure.
ANP Bussen van de actiegroep Stop Blackface worden door tegendemonstranten tegengehouden op de A7 bij Joure.

De persofficier wijst er nog op dat het opzettelijk versperren van een weg volgens het strafwetboek als "ernstig misdrijf" kan worden opgevat. En dus riskeren de fans van Zwarte Piet een gevangenisstraf van maximaal negen jaar of een geldboete van de vijfde categorie - wat betekent dat het bedrag kan oplopen tot 76.000 euro.

Steunactie

Of het zover komt, is niet duidelijk. "Ik kan  nog niet vooruitlopen op eventuele straffen, maar bij het opwerpen van zo'n blokkade gaat het niet meer om een 'verkeersovertreding' waarbij je een 'lichte' boete van bijvoorbeeld 200 tot 300 euro krijgt opgelegd", zegt de persofficier nog. "Zo'n bewuste blokkade is echt veel ernstiger, een misdrijf, waarbij bijvoorbeeld ook een taakstraf kan worden uitgedeeld.''

Duidelijk is inmiddels wel dat de pro-Pieten, áls ze een (hoge) boete opgelegd krijgen, die niet of nauwelijks hoeven te betalen. Er is intussen een steunactie op poten gezet waar inmiddels  al 38.000 euro ingezameld is.

ANP42 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Rudi Somers

  Bij een file ook kop en staart botsingen? Het word hoog tijd dat er wat strenger word gekeken bij het afnemen van rijexamens,of zit gewoon iedereen te slapen achter het stuur? Nee ik vergat het ze zitten met hun mobiele telefoon te prutsen.

 • Jos Vermeulen

  Dit gaat nergens meer over. Er is zelfs geen discussie... enkel voor en tegen... en geen van beide partijen denk logisch of redeneerd diplomatisch.

 • Mohamed Nejjari

  Het gaat hier niet over pro of contra zwarte piet. Het gaat hier over mensenlevens in gevaar brengen door die blokkades en bijgevolg ongevallen die veroorzaakt zijn. Toch niet meer dan logisch dat ze vervolgd worden?

 • Caroline Bex

  Voor of tegen zwarte piet, je blokkeert een snelweg niet! Moest ik door die pummels in de file staan of erger nog een ongeluk krijgen, ik zou er ook niet mee kunnen lachen... Een boete is dan ook volledig terecht.

 • Patrick Weyers

  Ik wil gerust een bijdrage leveren aan dat fonds voor die boetes te betalen. Meer van dat. Laat maar zien dat we het beu zijn om telkens opnieuw te moeten toegeven.