Gaat Facebook uit de bocht met deze "baby yoga"?

Onschuldige "baby yoga" of kindermishandeling?
Facebook Onschuldige "baby yoga" of kindermishandeling?
Een video waarin te zien is hoe een piepjonge baby aan haar armen en voeten wordt vastgegrepen en meermaals ondergedompeld in een emmer water, zorgt voor heisa in het Verenigd Koninkrijk (en ver daarbuiten). Terwijl de video omschreven wordt als "onschuldige baby-yoga", spreekt de National Society for the Prevention of Cruelty to Children (NSPCC) van kindermishandeling. Facebook weigert het beeldmateriaal te verwijderen, maar gaf het volgens Sky News wel aan bij de autoriteiten. Om toch tegemoet te komen aan gebruikers die het filmpje rapporteerden, werd een waarschuwing voor gevoelige kijkers toegevoegd.

Het is niet duidelijk waar en wanneer de video werd gemaakt en in welke context. Volgens de NSPCC wordt de "angstige, snikkende baby meermaals stevig ondergedompeld in een emmer met water". BBC nuanceert door te zeggen dat de stem van de vrouw allesbehalve agressief klinkt en het hier niet om een bestraffing van het kindje gaat, hoe misplaatst de daden ook mogen zijn. "De baby huilt eventjes, maar stopt dan wanneer de vrouw de manier aanpast waarop ze het kind vasthoudt", klinkt het.

De video wordt niet verwijderd, maar werd voorzien van een waarschuwing voor potentiële kijkers.
Facebook De video wordt niet verwijderd, maar werd voorzien van een waarschuwing voor potentiële kijkers.

Verwijderen
Gisteren deelde een woordvoerder van Facebook mee dat de video niet in strijd is met de regels. Interne moderatoren zouden de beelden bestempelen als een vorm van baby-yoga. De populaire sociaalnetwerksite weigert dan ook het filmpje te verwijderen, met uitzondering van berichten die het gedrag aanmoedigen. De video kreeg een waarschuwing voor gevoelige kijkers als startbeeld en mag volgens Facebook gedeeld worden door mensen die aandacht willen vestigen op het gedrag.

"We hebben in het verleden al gezien dat wanneer dingen als dit gedeeld worden op Facebook, het leidt of kan leiden tot de redding van het kind. We hopen dan ook ten zeerste dat het ook in dit geval zo zal zijn", stelt Simon Milners van Facebook UK.

Het verwijderen van dergelijke content zou voorkomen dat nieuwskanalen, goede doelen en andere gebruikers mensen bewustmaken van wangedrag en wreedheden die gebeuren in de wereld. Het aanpassen van het reglement zou volgens Facebook inhouden dat ook andere video's die bijvoorbeeld dierenleed of onderdrukking van mensen aankaarten, ook niet meer gedeeld kunnen worden.