Gaat David Cameron na Britse verkiezingen in zee met Nigel Farage?

REUTERS
Nieuwe verklaringen van de Britse Conservatieve premier David Cameron en UKIP-leider Nigel Farage voeden vandaag de speculaties dat de twee het na de parlementsverkiezingen van 7 mei op een akkoordje zullen gooien. Cameron wil alvast niet uitsluiten dat hij zijn beruchte EU-referendum vervroegd organiseert - precies wat Farage wil.

David Cameron zette het nieuwe jaar zondag in met een opgemerkt interview op de openbare omroep BBC. Hij ging er in op de onderhandelingen die hij met zijn Europese collega's wil voeren over de voorwaarden van het Britse EU-lidmaatschap - het resultaat wil hij aan de bevolking voorleggen in een referendum. Dat referendum moet voor het einde van 2017 plaatsvinden, zei Cameron opnieuw, "maar als we het vroeger kunnen doen, zou mij dat verheugen. Hoe sneller we onze belofte nakomen, hoe beter".

UKIP

Op die manier zou Cameron de netelige EU-vraag snel uit de weg kunnen hebben tijdens zijn (verhoopte) tweede ambtstermijn, analyseren de Britse kranten vandaag, maar het zou ook het pad effenen voor een 'deal' met de UK Independence Party van Nigel Farage. UKIP, dat de voorbije jaren het politieke debat in Groot-Brittannië kruidde met zijn anti-EU-opvattingen en forse standpunten over migratie, wil dat Londen de EU helemaal vaarwel zegt en wil daar zo snel mogelijk een volksraadpleging over.

Zelf ontkent Cameron dat hij mikt op een akkoord met UKIP. Zijn enige focus, benadrukte hij, is het winnen van een absolute meerderheid voor zijn Conservatieve Partij. Nigel Farage laat de deur echter wel op een kier. Hij ziet zijn partij niet samenwerken met Labour of met de Scottish National Party (SNP), zei hij gisteren, "maar wat je wel kan doen, is steun geven aan een minderheidsregering in ruil voor wat je zelf wil".

Wat je wel kan doen, is steun geven aan een minderheidsregering in ruil voor wat je zelf wil

Nigel Farage

Brexit?

Als hij de verkiezingen wint, maar bij zijn Europese partners niet de verdragswijzigingen kan bedingen waar hij om vraagt, zal Cameron dan campagne voeren voor een 'Brexit', de exit van de Britten uit de EU? "Als ik niet krijg wat ik wil, sluit ik niets uit", klonk het.

Woensdag krijgt Cameron in Londen de Duitse bondskanselier Angela Merkel op visite. Ze zullen spreken over een hele rist onderwerpen, waaronder ook de Europese politieke agenda van het komende jaar.