G7 roept Rusland op om zijn Novitsjok-programma openbaar te maken

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson.
AFP De Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson.
De ministers van Buitenlandse Zaken van de G7 hebben Rusland opgeroepen om de details bekend te maken van zijn Novitsjok-programma chemische wapens. Volgens hen werden die gebruikt voor de vergiftiging van de Russische ex-spion Sergei Skripal in het Britse Salisbury en zijn ze "een bedreiging voor ons allen".

"We gaan akkoord met de conclusie van het Verenigde Koninkrijk, dat het zeer waarschijnlijk acht dat Rusland achter de aanslag zit. Er is ook geen andere plausibele verklaring", schrijven de buitenlandministers van de G7 (Verenigde Staten, Japan, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië en Canada) in een persbericht.

Verantwoordelijkheid

Rusland ontkent enige betrokkenheid, maar weigert tegelijk "te antwoorden op de legitieme vragen van de regering van het Verenigd Koninkrijk". "Dat duidt eens te meer op haar verantwoordelijkheid." De G7 zeggen dat hun "bezorgdheid" versterkt wordt door het feit dat "Rusland herhaaldelijk onverantwoordelijk en destabiliserend gedrag stelt, vooral door zich te mengen in de democratische systemen van andere landen".

De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) maakte donderdag bekend dat de analyses in laboratoria "de vaststellingen van het Verenigd Koninkrijk bevestigen over de identiteit van het giftige chemische bestanddeel dat in Salisbury is gebruikt". Moskou beschuldigt het OPCW ervan de resultaten vervalst te hebben.

Uit de analyse werd ook duidelijk dat het gif dat gebruikt werd bij de aanslag op Skripal en zijn dochter een vloeistof was. Dat meldde het Britse ministerie van Leefmilieu dinsdag tegenover journalisten in Salisbury, aldus het persbureau Press Association (PA).
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • ed jansen

  Het gas is onderzocht door een onafhankelijk instituut in Zwitserland en het gas is een door de NAVO ontwikkeld zenuwgas genaamd 3-Quinuclidinyl Benzilate, afgekort BZ. Maar nu blijft alles stil en de westerse media zwijgen in alle talen hierover.

 • johan debue

  Democratische systemen van andere landen doe mij niet lachen er is niets van democratie in het westen wij hebben niets te beslissen.De politiek beslist en heeft nog nooit en zal nooit luisteren naar de bevolking .Een rad voor onze ogen draaien daar zijn ze meester in.Trouwens de chemische wapens van de VS zijn nog steeds niet vernietigd .

 • Vladimir De Leeuw

  Er zijn wel andere plausibele verklaringen, maar ja, die zijn niet zo positief voor UK. Er zijn zelfs veel plausibelere verklaringen, veel geloofwaardiger en beter ondersteund, maar dan moeten ze zelf verantwoordelijkheid dragen. Dat ze eens beginnen met bewijzen. Dat is nu al zo lang geleden en ze hebben nog niet het minste bewijs, zelfs nog niet het begin van een bewijs. Houd op met die onzin, aub.

 • Frans Peeters

  De G7 zou liever haar programma liegen zonder blozen aanpassen

 • Ronny Demeyere

  Volgens de russen liegt iedereen uitgenomen zijzelf. Ondertussen doen ze zoals de criminelen, elke keer als er bijkomende bezwarende elementen kenbaar worden passen ze hun versie telkens aan.