G7-landen trekken 20 miljoen euro noodhulp uit voor Amazone

In het Amazonewoud zijn dit jaar uitzonderlijk veel bosbranden uitgebroken.
AP In het Amazonewoud zijn dit jaar uitzonderlijk veel bosbranden uitgebroken.
De G7-landen hebben besloten om 20 miljoen euro uit te trekken voor de bestrijding van de bosbranden in de Amazone. De Franse president Emmanuel Macron zei in Biarritz dat het geld voornamelijk is bedoeld voor de inzet van blusvliegtuigen.

 Met het geld willen de zeven grootmachten blusvliegtuigen van het type Canadair inzetten tegen de vele branden die het woud momenteel teisteren en bezorgdheid op het internationale toneel veroorzaken. “Ik wil hier even herinneren aan de cijfers: het Amazonewoud slaat 14 procent van de wereldwijde CO2 op. Het verlies van de grootste long van de wereld is een probleem voor de hele wereld”, zo verklaarde Macron, die eraan toevoegde dat de Fransen bereid zijn om meteen militaire steun te verlenen om de branden te blussen. 

De regenwouden in Brazilië kampen met een recordaantal natuurbranden. Macron had eerder gedreigd het nieuwe handelsakkoord tussen de EU en Latijns-Amerika te blokkeren als de Braziliaanse president Jair Bolsonaro, een klimaatscepticus, niet meer zou doen om de branden te bestrijden.

Herbebossing

De landen van de G7, bestaande uit het Verenigd Koninkrijk, Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan en de Verenigde Staten, zijn ook overeengekomen om een herbebossingsprogramma te ondersteunen. Dat plan zal volgende maand bij de Verenigde Naties worden gepresenteerd.

Bolsonaro zit niet te wachten op hulp vanuit de G7. Hij ziet het idee van het opzetten van een internationaal bondgenootschap om de Amazone te redden als een aanval op de soevereiniteit van het Zuid-Amerikaanse land. "We mogen niet accepteren dat Macron en zijn 'alliantie' Brazilië als een kolonie beschouwt of dat de Amazone als niemandsland bestempeld wordt", tweette de Braziliaanse president.

"Andere staatshoofden zijn wel solidair met Brazilië en hebben respect voor de soevereiniteit van ons land. Zoals je mag verwachten in een beschaafde wereld", vervolgde Bolsonaro. Hij stelt in gesprek te zijn met de president van Colombia Iván Duque Márquez over een gezamenlijk plan voor de Amazone-landen. Dat zou ervoor moeten zorgen dat de onafhankelijkheid en natuurlijke grondstoffen van de landen worden beschermd.
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Eddy Van De Velde

  Een druppel op een brandend regenwoud

 • jean-luc barra

  Dus een fractie van een top voetbalspeler...waar liggen de prioriteiten ?

 • Jacques Delalieux

  Hopelijk wordt dat dan ook ordentelijk gebruikt en verdwijnt het niet in een of andere zak van nu al rijke bewindvoerders.

 • Rosa De Pauw

  20 miljoen ? Wat willen ze daar mee bereiken, een peulschil en dat voor de G 7. Belachelijk.

 • Gerard Braeckmans

  20 miljoen, dat is het loon (verkoopprijs) van een voetballer!