G20 roept op tot WTO-hervorming om handelsspanningen aan te pakken

Minister van productie Dante Sica en minister van Buitenlandse Zaken Jorge Faurie van Argentinië tijdens een persconferentie van de G20 in Mar del Plata.
Thomson Reuters Minister van productie Dante Sica en minister van Buitenlandse Zaken Jorge Faurie van Argentinië tijdens een persconferentie van de G20 in Mar del Plata.
Er is een "dringende noodzaak" om de Wereldhandelsorganisatie te hervormen, zodat ze de huidige uitdagingen in de wereldhandel kan aangaan. Dat verklaarden de ministers van de groep van twintig geïndustrialiseerde landen vrijdag.

In een gezamenlijke verklaring, die goedgekeurd werd op een bijeenkomst van de ministers van Handel in de Argentijnse stad Mar del Plata, zegt de G20 dat het noodzakelijk is om "de markten open te houden", nu er een handelsconflict woedt tussen China en de VS.

"We zijn het er allemaal over eens dat het extreem belangrijk en dwingend is om voorstellen te doen die de WTO beter opgewassen maken tegen de uitdagingen waar handel ons vandaag voor stelt", zei de Argentijnse buitenlandminister Jorge Faurie. "We zijn het erover eens dat we een organisatie nodig hebben die ons toelaat om werkregels vast te leggen voor internationale handel."

De G20-landen zullen in november in Genève bijeenkomen om over de WTO te praten. Faurie zei dat evenwel nog onduidelijk is welke hervormingen er precies op de agenda zullen staan. Een WTO-bijeenkomst in Buenos Aires eind vorig jaar eindigde zonder substantieel akkoord, waarbij de bezorgdheid over het multilaterale handelssysteem groeide.

Op de G20-bijeenkomst werd het belang van vrije handel in een tijd van handelsconflicten benadrukt. "Handel en investeringen zijn nog nooit zo belangrijk geweest" als in de huidige "onzekere tijden", zei Faurie eerder tijdens de bijeenkomst. Hij riep op tot meer dialoog om de internationale handel te doen "heropleven". 
1 reactie

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • rudolf jacobs

    algoed dat het in geneve is anders ging het de belgische belastingsbetal er nog eens een pak geld kosten door de uitgaven van deze hoogheidswaanzinnig regering die maar miljarden bij blijft lenen en al aan 120 % neigt van het bruto nationaal product