Frontex waarschuwt voor nieuwe vluchtelingenroute naar Spanje

AFP
Het hoofd van het Europese grensagentschap Frontex, Fabrice Leggeri, heeft voor het ontstaan van een nieuwe route voor migranten naar Europa gewaarschuwd. Die loopt van Marokko over het westen van de Middellandse Zee naar Spanje. "Als u me vraagt wat mijn grootste zorg vandaag is, dan zeg ik Spanje", zei de Fransman aan de Duitse krant Welt am Sonntag.

Alleen al in juni werden ongeveer 6.000 onwettige passages van de grens vanuit Afrika naar Spanje geteld. Zowat de helft van deze migranten waren Marokkanen, de overigen kwamen uit West-Afrika, zei Leggeri. "Als de aantallen daar zo blijven stijgen, zal dit de belangrijkste weg worden." 

Optocht

In de straten van enkele Duitse steden hebben vandaag ook duizenden mensen actie gevoerd om de reddingsacties op de Middellandse Zee door niet-gouvernementele organisaties te verdedigen en te protesteren tegen wat zij Fort Europa noemen. In Berlijn alleen al namen volgens de organisatoren 12.000 mensen deel aan de optocht. De politie hield het op "enkele duizenden manifestanten", meldde de lokale radio rbb. (lees hieronder verder)

EPA

Ook in andere steden zoals München en Leipzig gingen betogers in op een oproep van hulporganisaties, waaronder de Duitse ngo Lifeline, waarvan een schip met ruim 230 migranten niet mocht aanmeren in Italië en uiteindelijk in een haven in Malta aanlegde. Sommige betogers droegen reddingsvesten of staken borden op met daarop "mensenrechten eindigen niet aan Middellandse Zee".

Sinds begin dit jaar kwamen volgens cijfers van de Internationale Organisatie voor Migratie meer dan 1.400 mensen om het leven bij pogingen om de Middellandse Zee over te steken.

AFP
EPA17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jef Heffens

  De nieuwe socialistische premier Pedro Sanchez heeft met de toelating van het NGO-schip Aquarius om de opgeviste migranten naar Spanje te brengen, het signaal gegeven aan alle potentiële economische migranten om naar Spanje te komen. Hij doet hiermee een Merkeltje.

 • eric maier

  De route is al lang in gebruik, maar niet massaal. Feit is dat met de nieuwe ultra linkse premier in Spanje de deur daar helemaal openstaat en er nu wel massaal op die route aan mensensmokkel zal gedaan worden. Bovendien ook gevaarlijk voor de stabiliteit in Marokko, gezien IS en aanhangende groepen met deze handel erg veel geld verdienen en het gebruiken voor terrorisme en instabiliseren van Arabische en Afrikaanse landen..

 • peter Frederix

  Spanje is eigen schuld aan dit drama. Ze hebben zelf gezegd dat de vluchtelingen naar Spanje mochten komen en dat gaat snel rond. Dat ze hun stommiteit nu maar zelf opruimen. De ngo,s moeten ze hun subsidies af nemen want zij zijn de grote schuldige die de smokkelaars helpen.

 • Jeaninne Bonduwe

  Al die ngs naar ginder sturen. Daar kunnen ze hun ding doen. Nl mensen helpen. Maar dan met eigen middelen en niet met ons geld.

 • paul snemmel

  niet over zagen , hard optreden en als een NGO betrokken is , volledig beslag op hun goederen en beschuldigen van mensensmokkel