Front National dumpt Jean-Marie Le Pen nu helemaal

Marine en haar vader Jean-Marie Le Pen.
AFP Marine en haar vader Jean-Marie Le Pen.
'Mission complete' voor Front National-frontvrouw Marine Le Pen: haar partij heeft haar vader Jean-Marie de titel van erevoorzitter ontnomen. Dat meldt de Franse krant Le Figaro. De leden mogen nu stemmen over die wijziging van de statuten.

Het politieke bureau van het FN heeft deze namiddag gestemd over artikel 11 bis van de statuten. Dat bepaalt het erevoorzitterschap van de partij, een rol die tot dusver in handen was van Jean-Marie Le Pen, vader van huidig voorzitster Marine Le Pen. Het statuut, en dus ook de functie, wordt opgeheven. De leden mogen nu per brief stemmen om de aanpassing van de statuten definitief goed te keuren.

Marine Le Pen had haar vader al geschorst, nadat hij weer enkele dubieuze uitspraken had gedaan over maarschalk Pétain en diens collaborerende Vichy-regime, en de omvang van de holocaust. De 86-jarige Jean-Marie Le Pen had uitgerekend vandaag voor de rechtbank van Nanterre zijn schorsing aangevochten. "Binnen de interne werking van het FN bestaat er geen enkele garantie op democratisch functioneren", zei Le Pen vandaag daarover. "Daarom heb ik bij justitie aangeklopt." Het vonnis staat gepland voor 2 juli.