Frieten gaan het helemaal maken... in Argentinië

Illustratiebeeld.
photo_news Illustratiebeeld.
Het is tijdens vakantie in het buitenland vaak afzien als je trek hebt in lekkere friet. Een goed frietkot is lastig te vinden, en wat voor ‘Vlaamse friet’ door moet gaan, smaakt vaak nergens naar. Met een beetje geluk vinden de Argentijnen dit jaar wél de weg naar fatsoenlijke frieten. 

Eerlijk is eerlijk. Het is nog goed zoeken naar lekkere friet in de Argentijnse hoofdstad. Terwijl de miljoenenstad ruim duizend steakhuizen en pizzeria's kent, zijn er slechts veertig plekken waar frieten de hoofdrol spelen op de menukaart.

De Argentijnen zagen de gefrituurde patatten lange tijd vooral als garnituur. En dat is te merken: bij een heerlijke biefstuk krijg je vaak halfgare, slappe, moddervette frieten. Volgens gastronomisch recensent Leandro Volpe is dat geen toeval: “Veel restaurants gooien gewoon direct bevroren patatten in de frituur”. 

Veel restaurants gooien gewoon direct bevroren patatten in de frituur

Leandro Volpe

Het zijn de afgelopen jaren vooral gourmethamburgertenten en kroegen met speciaalbier geweest die de harten van de Argentijnen harder lieten kloppen. En juist daar werden al weer wat betere frieten geserveerd. Maar volgens liefhebbers is de tijd nu rijp voor de frietrevolutie in de Argentinië. “Het is goedkoop, je kunt het op straat eten, en frieten zijn al onderdeel van onze cultuur”, aldus Daniel Arce, die verantwoordelijk is voor het openen van verschillende frietkoten. Kenners als Arce verwachten dat in 202 tot wel 150 nieuwe zaken zullen openen in Buenos Aires en haar buitenwijken. 

<div style=" display: flex; flex-direction: row; align-items: center;"> <div style="background-color: #F4F4F4; border-radius: 50%; flex-grow: 0; height: 40px; margin-right: 14px; width: 40px;"></div> <div style="display: flex; flex-direction: column; flex-grow: 1; justify-content: center;"> <div style=" background-color: #F4F4F4; border-radius: 4px; flex-grow: 0; height: 14px; margin-bottom: 6px; width: 100px;"></div> <div style=" background-color: #F4F4F4; border-radius: 4px; flex-grow: 0; height: 14px; width: 60px;"></div></div></div><div style="padding: 19% 0;"></div> <div style="display:block; height:50px; margin:0 auto 12px; width:50px;"><svg width="50px" height="50px" viewBox="0 0 60 60" version="1.1" xmlns="https://www.w3.org/2000/svg" xmlns:xlink="https://www.w3.org/1999/xlink"><g stroke="none" stroke-width="1" fill="none" fill-rule="evenodd"><g transform="translate(-511.000000, -20.000000)" fill="#000000"><g><path d="M556.869,30.41 C554.814,30.41 553.148,32.076 553.148,34.131 C553.148,36.186 554.814,37.852 556.869,37.852 C558.924,37.852 560.59,36.186 560.59,34.131 C560.59,32.076 558.924,30.41 556.869,30.41 M541,60.657 C535.114,60.657 530.342,55.887 530.342,50 C530.342,44.114 535.114,39.342 541,39.342 C546.887,39.342 551.658,44.114 551.658,50 C551.658,55.887 546.887,60.657 541,60.657 M541,33.886 C532.1,33.886 524.886,41.1 524.886,50 C524.886,58.899 532.1,66.113 541,66.113 C549.9,66.113 557.115,58.899 557.115,50 C557.115,41.1 549.9,33.886 541,33.886 M565.378,62.101 C565.244,65.022 564.756,66.606 564.346,67.663 C563.803,69.06 563.154,70.057 562.106,71.106 C561.058,72.155 560.06,72.803 558.662,73.347 C557.607,73.757 556.021,74.244 553.102,74.378 C549.944,74.521 548.997,74.552 541,74.552 C533.003,74.552 532.056,74.521 528.898,74.378 C525.979,74.244 524.393,73.757 523.338,73.347 C521.94,72.803 520.942,72.155 519.894,71.106 C518.846,70.057 518.197,69.06 517.654,67.663 C517.244,66.606 516.755,65.022 516.623,62.101 C516.479,58.943 516.448,57.996 516.448,50 C516.448,42.003 516.479,41.056 516.623,37.899 C516.755,34.978 517.244,33.391 517.654,32.338 C518.197,30.938 518.846,29.942 519.894,28.894 C520.942,27.846 521.94,27.196 523.338,26.654 C524.393,26.244 525.979,25.756 528.898,25.623 C532.057,25.479 533.004,25.448 541,25.448 C548.997,25.448 549.943,25.479 553.102,25.623 C556.021,25.756 557.607,26.244 558.662,26.654 C560.06,27.196 561.058,27.846 562.106,28.894 C563.154,29.942 563.803,30.938 564.346,32.338 C564.756,33.391 565.244,34.978 565.378,37.899 C565.522,41.056 565.552,42.003 565.552,50 C565.552,57.996 565.522,58.943 565.378,62.101 M570.82,37.631 C570.674,34.438 570.167,32.258 569.425,30.349 C568.659,28.377 567.633,26.702 565.965,25.035 C564.297,23.368 562.623,22.342 560.652,21.575 C558.743,20.834 556.562,20.326 553.369,20.18 C550.169,20.033 549.148,20 541,20 C532.853,20 531.831,20.033 528.631,20.18 C525.438,20.326 523.257,20.834 521.349,21.575 C519.376,22.342 517.703,23.368 516.035,25.035 C514.368,26.702 513.342,28.377 512.574,30.349 C511.834,32.258 511.326,34.438 511.181,37.631 C511.035,40.831 511,41.851 511,50 C511,58.147 511.035,59.17 511.181,62.369 C511.326,65.562 511.834,67.743 512.574,69.651 C513.342,71.625 514.368,73.296 516.035,74.965 C517.703,76.634 519.376,77.658 521.349,78.425 C523.257,79.167 525.438,79.673 528.631,79.82 C531.831,79.965 532.853,80.001 541,80.001 C549.148,80.001 550.169,79.965 553.369,79.82 C556.562,79.673 558.743,79.167 560.652,78.425 C562.623,77.658 564.297,76.634 565.965,74.965 C567.633,73.296 568.659,71.625 569.425,69.651 C570.167,67.743 570.674,65.562 570.82,62.369 C570.966,59.17 571,58.147 571,50 C571,41.851 570.966,40.831 570.82,37.631"></path></g></g></g></svg></div><div style="padding-top: 8px;"> <div style=" color:#3897f0; font-family:Arial,sans-serif; font-size:14px; font-style:normal; font-weight:550; line-height:18px;"> Dit bericht bekijken op Instagram</div></div><div style="padding: 12.5% 0;"></div> <div style="display: flex; flex-direction: row; margin-bottom: 14px; align-items: center;"><div> <div style="background-color: #F4F4F4; border-radius: 50%; height: 12.5px; width: 12.5px; transform: translateX(0px) translateY(7px);"></div> <div style="background-color: #F4F4F4; height: 12.5px; transform: rotate(-45deg) translateX(3px) translateY(1px); width: 12.5px; flex-grow: 0; margin-right: 14px; margin-left: 2px;"></div> <div style="background-color: #F4F4F4; border-radius: 50%; height: 12.5px; width: 12.5px; transform: translateX(9px) translateY(-18px);"></div></div><div style="margin-left: 8px;"> <div style=" background-color: #F4F4F4; border-radius: 50%; flex-grow: 0; height: 20px; width: 20px;"></div> <div style=" width: 0; height: 0; border-top: 2px solid transparent; border-left: 6px solid #f4f4f4; border-bottom: 2px solid transparent; transform: translateX(16px) translateY(-4px) rotate(30deg)"></div></div><div style="margin-left: auto;"> <div style=" width: 0px; border-top: 8px solid #F4F4F4; border-right: 8px solid transparent; transform: translateY(16px);"></div> <div style=" background-color: #F4F4F4; flex-grow: 0; height: 12px; width: 16px; transform: translateY(-4px);"></div> <div style=" width: 0; height: 0; border-top: 8px solid #F4F4F4; border-left: 8px solid transparent; transform: translateY(-4px) translateX(8px);"></div></div></div>

Een foto die is geplaatst door null (@atodopapas) op

Goedkoop

Dat is opvallend, want het Zuid-Amerikaanse land staat aan de rand van een nieuw failliet. Niet alleen is meer dan tien procent van de Argentijnen werkloos, ook halveerde hun koopkracht (in euro's gemeten) de afgelopen vier jaar.

Maar voor nog geen anderhalve euro voor een portie friet van 200 gram, kan de snack makkelijk de concurrentie aan met de veel duurdere hamburger en is het een betaalbaar alternatief voor de pizza, een andere favoriete snack van de Argentijn.

Daarvoor moet wel een kwaliteitsslag worden gemaakt. Daarom doen de meeste eigenaren van de nieuwe frietkoten hun inspiratie op in Europa. De ondernemers die aan het woord komen in het artikel van de Argentijnse krant roemen het Belgische gebruik om verse patatten te gebruiken en de friet toch zeker twee keer te frituren op verschillende temperaturen. Ook de poging om de frietkoten erkend te krijgen als UNESCO cultureel werelderfgoed wordt genoemd.

Een foto die is geplaatst door null (@) op

Cheddar en crème fraîche

Maar om de Argentijnen over de streep te trekken is meer nodig dan de friet zelf. Zowel het recept als de presentatie worden een beetje aangepast. Dat is vooral merkbaar bij het aanbod van sauzen. Aan mayonnaise moet men nogal wennen, en van pickles bij de friet heeft men nog nooit gehoord. 

In Buenos Aires zweren ze juist bij gesmolten cheddar (al dan niet met pijpajuin en spek). “Bij twee van de drie bestellingen vragen klanten naar cheddar", aldus Ian Gil van ‘A Todo Papas’, een frietkot in een noordelijke buitenwijk van Buenos Aires. 

Wat ook opvalt is dat de frietkoten wat meer trendy ogen dan in België. Ondanks de relatief lage prijzen richten de frituren zich op een - voor Argentijnse begrippen - kapitaalkrachtiger publiek. Dat is ook te merken bij ‘Frits Belgian Fries’ in de uitgaanswijk Palermo. Geen tl-verlichting maar juist dure designlampen en mooie tegeltjes aan de muur. Ook aan de rest van het interieur is duidelijk veel aandacht besteed. 

En de menukaart? Om een frikadel hoef je niet te vragen en een mitraillette kent men evenmin.  Wél kun je kiezen voor guacamole, verse tomaten en crème fraîche bij je frieten. 

Ieder zijn smaak zullen we maar zeggen.