Freelance journalist The Guardian verzon interviews

De krant heeft dertien verhalen van Joseph Mayton van de website verwijderd en vele andere aangepast.
REUTERS De krant heeft dertien verhalen van Joseph Mayton van de website verwijderd en vele andere aangepast.
Een freelance journalist voor de Amerikaanse versie van The Guardian heeft interviews en reportages voor de krant volledig verzonnen, zo bevestigt het medium vandaag. De krant heeft dertien verhalen, geschreven door de journalist, van haar website verwijderd. Veel andere verhalen zijn aangepast. Onbetrouwbaar materiaal is verwijderd en onjuistheden zijn gecorrigeerd.

Joseph Mayton, die sinds 2009 voor de krant schrijft, wordt beschuldigd van het verzinnen van citaten voor een aantal van zijn verhalen en zelfs gehele interviews. In totaal werden 64 artikelen van Mayton gecontroleerd door een onafhankelijke fact-checker. Hij sprak met ongeveer vijftig mensen en vond wijdverspreid bewijs voor "waarschijnlijke of bevestigde fabricage".

Mayton ontkent alle beschuldigingen, maar The Guardian publiceerde vandaag wel een verontschuldiging aan haar lezers en aan de "mensen van wie de woorden verkeerd werden opgeschreven of werden vervalst".

Eerste verdenkingen

Lee Glendinning, hoofdredacteur van Guardian US, schrijft dat de eerste vermoedens in februari naar boven kwamen. Diverse bronnen namen contact op met de krant om te zeggen dat ze nooit met Mayton gesproken hadden, terwijl ze wel door hem geciteerd werden.

Nadat de journalist "niet in staat was om met overtuigend bewijs te komen dat de interviews plaats hadden gevonden" werd er een drie maanden durend onderzoek gestart. Daaruit bleek dat een aantal artikelen gedeeltelijk of helemaal niet waar waren, waaronder verhalen over twee evenementen waar Mayton volgens de organisatoren niet bij was.

"Dozijnen aan bronnen konden niet gevonden worden. Ze waren of niet online aanwezig of ze waren anoniem en konden niet bevestigd worden", schrijft Glendinning. Daarnaast zegt ze hoopt dat het voorval "het vertrouwen in de krant niet heeft aangetast".