Freek (23) bedenkt attractie als afstudeerproject, nu gaat de Efteling die echt maken

De virtuele droomvlucht van de Efteling.
Efteling De virtuele droomvlucht van de Efteling.
Goed nieuws voor mensen in een rolstoel die graag naar de Efteling gaan maar  vanwege hun beperking niet in een attractie als Droomvlucht kunnen. Voor hen komt er een speciale, virtuele versie van deze bijzondere reis door sprookjesland. De Nederlander Freek Teunen (23) bedacht de attractie.

De Eindhovense student is dolgelukkig nu hij te horen heeft gekregen dat de Efteling zijn afstudeerproject daadwerkelijk gaat uitvoeren. "Al van kinds af aan was ik geïnteresseerd in de techniek van de Efteling. Het was mijn favoriete park. Dat mijn idee nu ook in praktijk wordt gebracht, is echt een droom die uitkomt", vertelt Teunen.  

Begin vorig jaar begon Teunen met zijn afstudeeropdracht, toen volgde hij nog de bacheloropleiding 
Creative Technology in Enschede. In zijn virtuele Droomvlucht rijden rolstoelgebruikers één van de twee cabines binnen naast de werkelijke attractie. Daar krijgen ze een virtual reality-bril op waarmee ze rond kunnen kijken.  Het filmpje begint als bezoekers in het karretje worden gezet.

Om de virtuele beleving nog levensechter te maken, waait op de juiste momenten de wind door de cabine. Ook zijn er warmte-effecten en een soort reukmachine. "Omdat je de Efteling niet in je eentje beleeft maar met zijn tweeën, krijgt iedereen een koptelefoon en microfoon om met elkaar te kletsen", legt Teunen uit.

Freek Teunen.
Fotopersburo van de Meulenhof BV Freek Teunen.

"Op zijn Eftelings"

Zijn reis van droom naar daad was lastiger dan hij had gedacht. "Als student denk je simpel. Maar als je iets binnen de Efteling moet uitvoeren, dan moet dat op zijn 'Eftelings'. Het moet er mooi uitzien, lang meegaan en het moet dag en nacht kunnen draaien. Daar stond ik niet bij stil", vertelt de student. Desondanks kreeg de Eindhovenaar een 8,5 voor zijn afstudeeropdracht. "Het gebeurt bijna nooit dat een student het zo ver schopt dat zijn plan in de praktijk wordt uitgevoerd. Ik ben erg trots", zegt hij.

Nadat hij zijn project afrondde, kreeg de jonge twintiger veel leuke reacties. "Voor mijn opdracht moest ik invaliden in de Efteling spreken. Toen ik vertelde dat het plan door de directie van het park was aangenomen, raakten veel rolstoelgebruikers geëmotioneerd."

Volgens Teunen kunnen de bezoekers voordat de zomer begint de attractie bezoeken. Zelf hoopt hij dat het al in het voorjaar af is.

"Toen ik vertelde dat het plan door de directie van het park was aangenomen, raakten veel rolstoelgebruikers geëmotioneerd"

Freek Teunen1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Joke Verheyen

    Eindelijk !!!!! Als grote Eftelingfan vind ik het zooooooo jammer dat ik de Droomvlucht niet meer in kan. Dit zou een geweldig alternatief zijn. Terug de droom beleven ... geweldig !! Dankjewel Freek en dankjewel Efteling !!