Fraudezaken tegen weduwnaar Bhutto geseponeerd

Een anticorruptierechtbank in Rawalpindi heeft vandaag vijf fraudezaken tegen de weduwnaar van de vermoorde Pakistaanse oud-premier Benazir Bhutto, Asif Ali Zardari, geseponeerd. Zardari moet zich nog verantwoorden in twee andere zaken, maar aangenomen wordt dat ook die komen te vervallen.

Zardari partijleider
De maatregel plaveit de weg voor de Pakistaanse Volkspartij (PPP), die als eerste eindigde in de onlangs gehouden parlementsverkiezingen, om een premier te leveren. Zardari kreeg op grond van Bhutto's testament het leiderschap van de partij, maar is zelf geen kandidaat voor het premierschap. De gedoodverfde kandidaat is Makhdoom Amin Fahim, een gematigd politicus.

Verzoeningsdecreet
De rechters besloten tot de seponering op basis van een door president Pervez Musharraf verordonneert verzoeningsdecreet, de National Reconciliation Ordinance. De maatregel instrueert rechters om corruptiezaken tegen politici en hoge ambtenaren te schrappen als zij dateren van voor de machtsgreep van Musharraf in 1999. Het hooggerechtshof besloot vorige week de opschorting van het decreet op te heffen, waarmee de weg werd vrijgemaakt voor het besluit van vandaag.

Onwettige betalingen
De geseponeerde zaken betreffen onwettige betalingen voor de aankoop van duizenden Poolse tractoren en de aanleg van een poloveld bij de residentie van de premier. Zardari bracht jaren in de gevangenis door zonder te zijn veroordeeld. Hij houdt vol dat de aanklachten een politieke achtergrond hadden.

Witwaszaak in Zwitserland
Er lopen nog twee andere zaken tegen Zardari, die op 12 maart worden behandeld. Advocaten en aanklagers zeiden te verwachten dat ook die worden geseponeerd. In Zwitserland loopt nog een zaak tegen Zardari wegens witwassen.

Mr Ten Percent
Zardari kreeg de bijnaam Mr. Ten Percent omdat hij in de loop der jaren veel geld zou hebben verduisterd. Hij verdiende die bijnaam in de jaren tachtig en negentig, toen zijn vrouw tweemaal korte tijd leiding gaf aan een kabinet. Veel Pakistanen staan argwanend tegenover zijn terugkeer in de politiek, maar de moord op Bhutto heeft van hem een sleutelfiguur gemaakt in de campagne voor herstel van de democratie. (novum/lb)

Asif Ali Zardari, alias Mr Ten Percent.
UNKNOWN Asif Ali Zardari, alias Mr Ten Percent.