Fransen tanken nog heel de maand spotgoedkoop dankzij protest tegen hoge accijnzen

Illustratiefoto.
Getty Images Illustratiefoto.
Supermarktketens Leclerc en Carrefour bieden in hun tankstations in Frankrijk de komende weken brandstof aan inkoopprijs aan, wegens het massale protest tegen de forse stijging van de brandstofprijzen. Op een jaar tijd steeg de prijs van diesel bij onze zuiderburen met 23 procent en die van benzine met 15 procent.

De stijging van de brandstofprijzen is voor een groot deel te wijten aan de hogere prijs voor ruwe olie, maar het ongenoegen van de Fransen is gericht vooral op de overheid, en meer bepaald de hoge taksen die ze aanrekent op brandstof. Bovendien is de Franse regering van plan om de ac­cijn­zen vanaf 1 januari nog op te trekken in de strijd tegen de klimaatverandering. Een online petitie tegen de hoge prijzen kon rekenen op honderdduizenden sympathisanten. Op 17 november plannen actievoerders blokkades op snelwegen.

Inkoopprijs

Het ongenoegen van de modale Fransman kan ook rekenen op het begrip van de grote supermarktketens. De groep Leclerc voerde op 3 en 4 november al een actie waarbij ze in haar bijna zevenhonderd tankstations brandstof aan inkoopprijs verkocht. Wegens het succes van de stunt, besliste Leclerc om de actie te verlengen tot het einde van de maand. "Het ongenoegen van vandaag is terecht", aldus voorzitter van de raad van bestuur, Michel-Édouard Leclerc. "Het is belangrijk dat we een signaal sturen naar de overheid.”

Door de enorme publiciteit voor Leclerc zag ook concurrent Carrefour zich genoodzaakt om in actie te schieten. Automobilisten kunnen vanaf 5 tot en met 17 november ook terecht bij de ruim tweehonderd tankstations van de winkelketen om goedkoper te tanken.

Overheid buigt niet

De Franse minister van Economie, Bruno Le Maire, gaf vandaag alvast te kennen dat de regering niet van plan is om in te binden. De verhoging van de accijnzen op 1 januari wordt niet geschrapt. "We kunnen de ecologische transitie, de omschakeling van het Franse wagenpark, niet schrappen.”

Ook president Emmanuel Macron verdedigt de beslissing. In
 de krant L’Alsace zegt hij onder meer dat het beter is om brandstof te belasten dan arbeid.

Bekijk ook:
43 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Willem Pots

  It's all about money... and oil. Anders waren de alternatieven voor fossiele brandstoffen al veel verder ontwikkeld ! Eerst nog enkele jaren de gewone burger uitmelken door het allemaal nog duurder te maken.

 • Thomas Delaet

  Ik heb daar allemaal geen last van. Geen auto nodig, ben aan de ziekenkas, net zoals mijn 400.000 collega's. Daarmee "werk" ik voor de grootste werkgever van het land... Lekker terrasje doen terwijl half België in de file staat, en daar nog eens een pak aan verkeersbelastingen en accijnzen voor betaalt.

 • Thomas Delaet

  De overheid heeft bakken geld nodig om alle gelukszoekers van brood, onderdak, medische zorgen, en zakgeld te voorzien. Op den duur zullen de Fransen wel leren op wie ze de volgende keer moeten stemmen.

 • Jan Harmsen

  Omschakelen naar wat dan? Net zo dom als hier.

 • pieter De Potter

  Ze hebben gelijk dat ze de prijs duurder maken door meer taksen te heffen. Wie veel rijdt, maakt veel files en vervuilt veel en moet betalen. Logisch toch. Niet het hebben van een wagen moet zwaar belast worden, wel het gebruik.