Fransen mogen niet verder dan 1 kilometer van huis gaan, 1 keer per dag en niet langer dan 1 uur

De Franse premier Edouard Philippe.
AFP De Franse premier Edouard Philippe.
De Franse premier Edouard Philippe heeft maandagavond de maatregelen tegen het coronavrius licht strenger gemaakt. De Franse mogen vanaf dinsdag maximum één uur per dag hun huis verlaten, en moeten zich daarbij beperken tot een afstand van één kilometer van hun woonst.

“Als u met uw kinderen gaat wandelen of sporten, moet het binnen een straal van maximaal 1 kilometer van uw huis zijn, gedurende 1 uur, en uiteraard helemaal alleen en eenmaal per dag”, zei de premier aan televisiezender TF1.

Vanaf dinsdag zullen ook voedselmarkten in de openlucht gesloten worden. “Maar op het advies van de burgemeesters mogen prefecten van dit verbod afzien”, zei de premier, omdat verse producten in sommige dorpen enkel op de markt gekocht kunnen worden.

Strengere sancties

Ook de sancties op niet-naleving worden strenger. Momenteel riskeren overtreders boetes van 135 euro, maar die zouden volgens Philippe opgetrokken kunnen worden naar 375 euro, en 1.500 euro bij herhaling. Hij waarschuwde ook dat de maatregelen nog enkele weken van kracht kunnen blijven.

Frankrijk behoort tot de Europese landen die het zwaarst getroffen zijn door het coronavirus. Maandagavond raakte bekend dat het aantal doden is opgelopen tot 860, een toename van 186 op 24 uur tijd.
9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Fred Debroek

  Je mag de winkel die het dichts bij je woonst is. De 1 kilometer en max 1 uur is voor wandeling, hond uitlaten etc... Alles moet met document met naam, datum, uur etc...

 • Leonarda Van Opbroecke

  Daar zeggen ze hoever je je mag verplaatsen. Dat is tenminste duidelijk.

 • Noella Vancompernolle

  Fransen krijgen dus een bewegingsruimte van goed 3 km². Toch zij die het geluk hebben om niet aan een gesloten landsgrens te wonen. In België zou deze maatregel pech zijn voor mensen die bijvoorbeeld in Essen wonen.

 • Wendy Vandereyken

  En als je geen voedingswinkel of supermarkt binnen een straal van 1 kilometer hebt? Verhongeren dus?

 • Benny Buyst

  En wanneer men verder dan 1 km van voedingswinkels of apothekers woont?