Fransen kregen vier dagen voor aanslag waarschuwing over kerkterrorist

Abdel Malik stond sinds eind juni geregistreerd als een mogelijk gevaar
afp Abdel Malik stond sinds eind juni geregistreerd als een mogelijk gevaar
In Frankrijk is nu ook de tweede kerkterrorist geïdentificeerd. Het gaat om Abdel-Malik Petitjean, een jongeman van 19 uit de Savoie. Een buitenlandse inlichtingendienst sloeg vrijdag al alarm over hem. Maar die had alleen een foto en het is niet tijdig gelukt om hem te herkennen.

"Er staat een terrorist op het punt om een aanslag te plegen in Frankrijk. Hij bevindt zich al in jullie land, maar over zijn doelwit, zijn methode en het tijdstip weten we niets." Die dringende waarschuwing kregen de Franse autoriteiten vrijdagochtend van een buitenlandse inlichtingendienst.

De paniek was algeheel, want het bericht ging alleen vergezeld van een foto, geen naam. De foto werd onmiddellijk doorgestuurd naar de politiediensten en ook aan een hele schare bekende extremisten voorgelegd. Maar vier dagen later had de klopjacht nog niets opgeleverd.

Dinsdagochtend was het al te laat. Toen vielen twee mannen de kerk van Saint-Etienne-du-Rouvray binnen om er priester Jacques Hamel (86) de keel over te snijden.

Lees op HLN PLUS waarom de aanslag allicht niet werd gepleegd door een heel lokale terreurcel. Proef NU voor 1 euro 5 weken lang van onze zone exclusief voor abonnees.

Er staat een terrorist op het punt om een aanslag te plegen in jullie land

Waarschuwing
Abdel Malik
AFP Abdel Malik