Fransen geloven massaal in complottheorieën

Maar liefst 54 procent van de Fransen vindt het geloofwaardig dat de CIA betrokken was bij de moord op president John F. Kennedy in 1963.
AP Maar liefst 54 procent van de Fransen vindt het geloofwaardig dat de CIA betrokken was bij de moord op president John F. Kennedy in 1963.
De CIA was verantwoordelijk voor de moord op John F. Kennedy. De Britse inlichtingendienst MI6 vermoordde prinses Diana. De aarde is plat. De Amerikanen zijn nooit op de maan geweest. Complottheorieën te over en in Frankrijk geloven ze er heilig in. Maar liefst acht op de tien Fransen zeggen in tenminste één zo'n theorie te geloven, zo blijkt uit een onderzoek waarover de Franse media vandaag publiceren.

Het ministerie van Volksgezondheid spant samen met de farmaceutische industrie om te verbergen dat vaccins schadelijk kunnen zijn, gelooft 55 procent van de Fransen. De betrokkenheid van de CIA bij de moord op de Amerikaanse president in 1963 vindt 54 procent geloofwaardig.

"Verontrustend"

Een derde denkt dat het aidsvirus is gemaakt in laboratoria en is getest op de Afrikaanse bevolking voordat het een epidemie werd. Een vergelijkbare hoeveelheid is ervan overtuigd dat terreurbewegingen al-Qaida en Islamitische Staat in werkelijkheid onder het gezag van geheime diensten in het Midden-Oosten staan.

Jongeren zijn meer geneigd in complottheorieën te geloven dan ouderen, blijkt ook uit het onderzoek van Ifop. Volgens de Franse organisatie Conspiracy Watch is de samenleving "tot een verontrustende mate doordrongen'' van dergelijke ideeën.
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marco Maerten

  Waarheden worden vaak naar catergorie 'complottheorieen' verwezen om het te doen lijken op leugens.CIA is de huurling van de rijke klasse die elke vorm van solidariteit wil uitschakelen om de absolute macht te houden. Moord op Ché Quevara is daar perfect voorbeeld van!

 • Christine Laevers

  Dat aids en ebola uit de hand gelopen uitprobeerselen (het woord 'experiment' is hier zelfs niet op zijn plaats) in Afrika zijn of waren, daar twijfel ik niet aan. Dat komt nog wel aan het licht binnen veertig jaar of zo. Assad van Syrië heft de weg vrijgelaten aan Al-Quada, Al-Nuschrab en later IS als bruikbare pionnen om de populatie een lesje te leren. Geen lesje in democratie helaas.

 • Jean-Pierre Vercruysse

  Er zijn verschillende theorieën voor al deze zaken. Waarschijnlijk zullen nooit weten welke de juiste zijn!

 • Jan Maarten

  Ja, hoe zou dat komen ? Ze worden al van kinds af geïndoctrineerd met fantasiën waar ze achteraf achter komen dat die niet bestaan maar dat de "grote" mensen dat in elkaar hebben gestoken. Waarom zouden ze dan nu nog geloven wat die "grote" mensen zeggen ?