Franse zorgen om Engelse invloed: zeg niet langer 'fake news', maar wel 'infox'

Thinkstock
Het Frans en het Engels: het zullen altijd twee talen met een moeilijke relatie tot elkaar zijn. Terwijl veel jongeren bij onze zuiderburen graag al eens een Engelse term durven te gebruiken, gruwen de veelal iets oudere verdedigers van de taal van Molière bij al dat 'Franglais'. De nieuwste aanbeveling: gebruik niet langer de term 'fake news', maar wel het correcte 'information fallacieuse'. En als het dan echt hip moet zijn, mag 'infox' ook.

Geen volk dat zo fier is op zijn taal als de Fransen, wordt vaak gezegd. Met reden, klinkt het dan ook bij de officiële Commissie voor de Verrijking van de Franse Taal. Want waarom zou je Engels gebruiken als het ook in je eigen taal kan? 

De Commissie stelt daarom dan ook in een publicatie in het Staatsblad voor dat Fransen niet langer spreken over 'fake news' als ze het hebben over desinformatie of leugens. "Men kan zich ook beroepen op de term 'infomation fallacieuse' (valse, leugenachtige informatie) of op het neologisme 'infox', samengesteld door de woorden 'information' (informatie) en 'intoxication' (vergiftiging)."

De Commissie voor de Verrijking van de Franse Taal bestaat sinds 1996 en heeft tot dusver al 7.900 aanbevelingen gepubliceerd, met wisselend succes overigens. Het gaat dan Franse varianten op termen als binge drinking (beuverie express), hashtag (mot-dièse) en big data (mégadonnées).
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Jan De Vos

    Franse taal is een taal van vorige eeuw en een taal die steeds voor confilicten zorgt, zeker in Belgie. Ik ben zo gelukkig, als ik op reis ga, dat ik met iedereeen Engels kan praten (Engels is computer taal, taal van de jeugd en je kan gemakkelijk contacten leggen met zovele mensen) Neen, Franse taal totaal niet nodig in de wereld.

  • Lore Kluwer

    Om nog maar te zwijgen van 1 mégaoctet (Mo), terwijl de rest van de wereld 1 megabyte (MB) zegt.