Franse werkloosheid op recordniveau

De socialistische president Hollande heeft gezegd dat hij geen tweede ambtstermijn zou ambiëren in 2017 als de werkloosheid tegen dan niet terugvalt.
REUTERS De socialistische president Hollande heeft gezegd dat hij geen tweede ambtstermijn zou ambiëren in 2017 als de werkloosheid tegen dan niet terugvalt.
Het aantal werklozen in Frankrijk heeft in april een nieuw recordniveau bereikt en verhoogt verder de druk op het economisch beleid van president François Hollande.

Ondanks tekenen van economisch herstel tijdens het eerste kwartaal, waren in april 3,53 miljoen Fransen werkloos, 26.200 meer dan in maart (+0,7 procent), zo maakte het ministerie van Arbeid vandaag bekend.

Het aantal werklozen stijgt onrustbarend verder. Ook de gemiddelde duur van de periodes van werkloosheid neemt toe. Circa 10,6 procent van de beroepsbevolking zoekt werk.

De minister van Arbeid, François Rebsamen, bleek niet uit het veld geslagen door de sombere statistieken. "Onze politiek heeft ervoor gezorgd dat de gevolgen van de crisis voor erg veel Fransen zijn beperkt. En we moeten nu nog enkele maanden wachten tot het herstel van de (economische) activiteit zich vertaalt naar nieuwe banen".

Frankrijk registreerde tijdens het eerste kwartaal een economische groei van 0,6 procent.

De socialist François Hollande, die in mei 2012 verkozen werd tot president, heeft herhaaldelijk gezegd dat hij geen tweede ambtstermijn zou ambiëren in 2017 als de werkloosheid tegen dan niet terugvalt.