Franse villa van Chinese schandaalpoliticus verkocht voor 7 miljoen euro

Xilai kreeg vorig jaar levenslang voor verduistering en machtsmisbruik.
REUTERS Xilai kreeg vorig jaar levenslang voor verduistering en machtsmisbruik.
Hij was ooit de rijzende ster aan het firnament van de Communistische Partij in China. Bo Xilai maakte forure en naam met zijn strijd tegen de corruptie in Chongqing tot hijzelf veroordeeld werd. Xilai vloog achter de tralies en ook zijn vrouw verging het niet al te best. De Chinese ex-politicus die ook een villa bezat in Frankrijk moest afstand doen van zijn optrekje. Het ging vorige week van de hand voor een slordige zeven miljoen euro.

Xilai die vorig jaar levenslang kreeg voor verduistering en machtsmisbruik kreeg de villa van een zakenman. Het optrekje staat in de exclusieve wijk van Cannes en werd als bewijsmateriaal tegen het voormalige kopstuk van de CP gebruikt. De villa met zes slaapkamers werd voor 6,95 miljoen euro van de hand gedaan door de vastgoedfirma Fine & Country. Een woordvoerder wilde de verkoop van het vastgoed niet bevestigen aan het Franse agentschap AFP.

Bo hield tijdens het proces vol dat hij geen weet had van de villa. Hij stond officieel ook nooit geregistreerd als de eigenaar van het verblijf maar het optrekje werd lange tijd onderhouden door getrouwen van wat ooit de rijzende ster was binnen de partij. De villa stond op naam van 'Residences Fontaine Georges', een firma die sinds 2001 haar zetel heeft in Cannes. Uit documenten blijkt dat de firma betalingen ontving van verschillende vennootschappen waarvan er een geregistreerd staat in Luxemburg.

Verder blijkt nog dat de firma uit Cannes de voorbije jaren geleid werd door drie verschillende toplui waaronder de vrouw van Neil Heywood, de Britse zakenvriend van Bo die dood aangetroffen werd in november 2011. De vrouw van Xilai werd veroordeeld voor moord op de Brit. Ze zou hem vergiftigd hebben.